Thelma & Louise ekar rakt in i Lambertz-debatten

Vad händer när kvinnor får nog?

Thelma & Louise från 1991 är en feministisk milstolpe

Filmen Thelma & Louise har hunnit fylla 30 år. Men filmens budskap är kanske mer aktuellt än någonsin.

Thelma och Louise, två arbetarkvinnor i amerikanska södern, ska iväg på en lugn weekend. Så inleds filmen.

Men en våldtäkt ändrar allt och en efterföljande polisjakt leder till det legendariska slutet där cabrioleten i högsta fart kör utför klippan medan vännerna leende håller varandra i handen.

I den nyutkomna tv-dokumentären "Catching sight of Thelma & Louise" på SVT Play beskrivs filmens betydelse för kvinnor i dag.

Dokumentärfilmaren Jennifer Townsend såg filmen på bio 1991 och startade en forskningsstudie. I svaren såg hon ett tydligt mönster. Det fanns helt olika sätt att tolka filmen, beroende på kön.

Män fokuserade oftare på bilarna och på berättelsens form som roadmovie.
Kvinnor tenderade, precis som hon själv, att se filmen som en uppgörelse med det ojämställda samhället.

Men studien blev inte klar. Tiden gick och 2018 letade hon upp dem som skrivit till henne för att göra filmade samtal om betydelsen av Thelma & Louise.

Diskussionen är intressant. De kvinnor som såg Thelma & Louise i 20-årsåldern och som beskrev den som ett uppvaknande är i dag äldre. I dokumentärfilmen skiftar de mellan sitt yngre jag, vad filmen fick dem att känna och tänka där och då, mot vad livet lärt dem sedan dess.

Själv såg jag Thelma & Louise när den kom ut på video, i 15-årsåldern.
Den gjorde ett starkt intryck, det minns jag. Och den provocerade. Jag kommer ihåg känslan av att det väl inte riktigt passade sig att två kvinnor använde våld, bara sådär?

Och det var det som var nytt när filmen kom. Inte bara att det var två kvinnor som hade huvudroller. Skådespelarna Geena Davis och Susan Sarandon bar sig också åt som vi är vana att se män på vita duken.

Men Thelma & Louise handlar inte bara om kvinnors vänskap eller om hur kvinnor använder våld.

Ytterst handlar den om den urgamla synen att kvinnor som råkar ut för sexuellt våld har sig själva att skylla. Att kvinnor har ett ansvar att inte fresta. Att ansvaret i alla lägen ligger på kvinnan – inte på mannen.

När Thelma blir berusad och våldtagen förstår vi tittare följaktligen att det inte är någon idé att göra rättssak av ärendet.

Och här har vi 30 år senare inte kommit särskilt mycket längre. Något som blir närmast övertydligt efter Göran Lambertz pressträff i förra veckan om hur han kladdat men inte tafsat på den kvinnliga studenten.

"De väljer frihet", säger en av kvinnorna i dokumentärfilmen, med hänvisning till Thelma och Louises agerande.

Och det är nog filmens budskap, även om våld så klart aldrig är lösningen.

Men filmen ställer en fråga som vi ännu inte fått svar på: vad händer när kvinnor får nog?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.