Mejla

Jonna Sima

I dag sörjer vi med Vetlanda

Attacken kan komma att utnyttjas politiskt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sju personer har blivit knivskurna på öppen gata i Vetlanda. Än vet vi inte vilket motiv som kan finnas bakom dåden.
Foto: Carl Carlbet/ TT NYHETSBYRÅN
Sju personer har blivit knivskurna på öppen gata i Vetlanda. Än vet vi inte vilket motiv som kan finnas bakom dåden.

LEDARE

I dag har smålänningarna sin egen nationaldag. ”Fössta tossdan i mass” brukar sedan ett par år tillbaka firas med ”massipantåta”. Det här året blir det en torsdagsfika med sorgkant. Småland är tillsammans med hela landet i chock och sorg.

Sju personer har blivit knivskurna på öppen gata i Vetlanda, en småländsk tätort med drygt 13 000 invånare i Jönköpings län. Tre personer har fått livshotande skador och två är allvarligt skadade. Tidigt gick polisen ut med att händelsen utreds som misstänkt terrorbrott.
Genast väcktes den underliggande skräck vi tyvärr har mot den typen av religiöst eller politiskt motiverade brott. Den finns där sedan vi inte allt för länge sedan tvingades uppleva hänsynslös terror på Drottninggatan i Stockholm och på Kronans grundskola i Trollhättan.

Men redan vid lunchtid på torsdagen kom beskedet att ärendet inte längre utreds som ett terrorbrott.

– Finns ingenting som pekar mot terrorbrott, säger åklagaren Adam Rullman till Ekot.

Vet lite om attacken

De sju offren blev under onsdagseftermiddagen attackerade på fem olika platser i centrala Vetlanda. Vittnen har berättat om blodspår på marken och invånare som intervjuats i medierna ställer sig frågan hur det kunde hände här av alla ställen. Det stillsamma Vetlanda som för de flesta av oss är mest känt för att vara Bosse Bildoktorns och Lena Philipssons hemstad.

Än så länge vet vi väldigt lite om attacken. Polisen har berättat att den misstänkte gärningsmannen, som sköts i benet vid gripandet, ligger på sjukhus och att inledande förhör har hållits. Vi vet att han är 22 år och att han tidigare har varit misstänkt för ringa brott och bor i en lägenhet i Vetlanda. Vi vet också att han kommer från Afghanistan och att han väntade på besked om uppehållstillstånd från Migrationsverket.

Vi vet däremot inte vilket motiv som kan finnas bakom dåden. Händelsen rubriceras som mordförsök.

Vissa försöker ta politiska poänger

Redan under gårdagen började ryktesspridningen och debattörer ropade på att polis och medier borde publicera fler detaljer kring gärningsman och offer. Erfarenheterna av liknande händelser är att vissa nu kommer att försöka utnyttja läget till att ta politiska poäng. Sverigedemokraterna var snabbt ute och anklagade regeringen: Hur många terrorister lever i det dolda bland oss?
Knappt ett dygn senare var terrormotivet avskrivet.
När Centerledaren Annie Lööf uttryckte sitt beklagande till de drabbade i Vetlanda på Twitter blev hon dränkt i kommentarer av typen: ”det är du och ditt parti som är skyldiga”, ”sluta importera terrorister”.

Tragedin på småländska höglandet berör oss alla och väcker starka känslor, då är det särskilt viktigt att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Medan polisen och Säpo sköter sitt viktiga arbete, sörjer vi andra med offren, deras anhöriga och hela Vetlanda.

Chatta med Jonna Sima om ledartexten och händelsen i Vetlanda klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.