Coronapandemins andra rond är här

6 000 anledningar att vara mer alerta den här gången

Stockholms län har fått lokala allmänna råd på grund av ökad smittspridning.

Coronasmittan ökar i hela landet och dödstalen har sannolikt passerat 6 000 när den här texten publiceras. Samtidigt varnar flera regioner återigen om bristen på skyddsutrustning. När coronahanteringen nu går in i andra ronden får inte kommuner och regioner hamna på efterkälken.

Hårdare åtgärder var att vänta när Stefan Löfven (S) kallade till presskonferens i tisdags. Sedan tidigare gäller skärpningar i Skåne, Uppsala, Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län. Nu gick man in med lokala allmänna råd även i Hallands, Jönköpings och Örebro län.

Statsministerns pressträff följdes av rapporter om 31 nya dödsfall under den gångna helgen. På onsdagseftermiddagen ökades det på med 28.

Utvecklingen börjar kännas otäckt lik mars igen.

Även om statsepidemiolog Anders Tegnell inte vill tala om en andra smittovåg i Sverige, ser vi i vart fall en andra våg av restriktioner runt om i Europa. England kommer att stängas ned under torsdagen. I Frankrike måste man ha godkända anledningar att lämna hemmet.

Fördelar med svenska åtgärder

Nu går Sverige i samma riktning, men med den försiktighet som genomgående har präglat den svenska hanteringen av viruset. Vi förväntas ta eget ansvar genom att skippa shopping, fest och gymmet. Tvätta händer och hålla social distans. Livet får sättas på vänt ett tag.

Utan att göra anspråk på expertiskunskaper om smittspridning kan man nog ändå konstatera att den svenska medelvägen har sina fördelar. En jämförelse kan göras med Spanien där ett nattligt utegångsförbud fick unga att samlas till upplopp i helgen.

Även om det var en minoritet som bråkade säger våldsamheterna något om hur långtgående åtgärder människor kommer att ställa upp på. Pressas en befolkning för hårt är reaktionen svår att förutse.

”Tuff vinter framför oss”

Även äldre- och sjukvården utkämpar rond två mot pandemin ute i landet. Samtidigt varnar flera länsstyrelser om att skyddshandskar och munskydd återigen är en bristvara.

– Vi har en lång, tuff vinter framför oss, sa Johan Carlson, FHM:s generaldirektör, under presskonferensen.

Han underströk att den här gången måste kommuner och regioner vara på tårna på ett helt annat sätt än när viruset nådde Sverige.

I våras fick den breda smittspåringen stå tillbaka för att regionernas resurser för testning brast. Att testningen inom äldreomsorgen dröjde bidrog antagligen till att man inte fick kontroll över smittan i tid.

Det finns 6 000 anledningar att vara mer på alerten den här gången.