Direktör Östling kan ha gjort oss en tjänst

Nästan alla har reagerat mot den skatteplanering som direktör Östling på Svenskt Näringsliv har ägnat sig åt.

“Oacceptabelt”, sa finansminister Magdalena Andersson.

“Det ser inte bra ut”, sa Bolidens vd Lennart Evrell.

Till och med den moderata finansministerkandidaten Elisabeth Svantesson uttryckte till sist försiktig kritik.

Inte riktigt alla

Men riktigt alla är inte upprörda. På Svenska Dagbladets ledarsida uttrycker den politiska chefredaktören Tove Lifvendahl - med ett förflutet på Svenskt Näringsliv - förståelse för Östling. Han har ju, menar Lifvendahl, bara följt lagen.

Det är svårt att tänka sig att Aftonbladet skulle ha kommit undan med något så urskuldande om vi pratat om en facklig ledare.

Problemet med Leif Östlings skatteaffärer är nog inte främst om han följt reglerna, vilket vi inte vet. Det verkliga problemet är att han med aggressiv planering har försökt gömma undan pengar från beskattning.

Det handlar om politik, och om moral.

Och att han uppenbarligen tycker att det är i sin ordning, eftersom han trots allt tjänat så förfärligt mycket pengar.

Det dummaste han sagt

Det dummaste Leif Östling sagt är kanske inte “vad fan får jag för det”, utan “jag har betalat för minst 1000 skattebetalare”.

För varje gång han berättar hur många skattemiljoner han trots allt planerande tvingats betala påminner han nämligen också en annan sak. Att han under åren har tjänat ändå fler miljoner.

Så många att några tiotal till och med kan ligga och skvalpa på Malta.

För verkstadsarbetare på Scania som i avtalsrörelse efter avtalsrörelse har manats till ansvar kan det vara svårt att svälja. För anställda i hemtjänsten eller vården som ser hur resurserna krymper likaså.

Genom sina kommentarer har Leif Östling gjort mer för att påminna om hur mycket rikare de rikaste har blivit de senaste 35 åren än alla rapporter från LO tillsammans. Och han är inte ensam.

I går kunde SVT berätta att en av näringslivets mäktigaste män, finansmannen Christer Gardell, har över fyra privata miljarder undanstoppade på Malta. Upplägget besparar honom sannolikt många miljoner i skatt.

Välbeställda kommuner

TT har gått igenom var de svenskar som enligt den nya läckan har uppdrag i bolag på Malta egentligen bor. Det blir en lista över landets mest välbeställda kommuner, i huvudsak runt Stockholm.

Danderyd, Lidingö och Nacka toppar listan. Och i Stockholmsstadsdelen Östermalm finns fler styrelseledamöter i Maltabolag än i hela Norrland.

Vi får en bild av ett land som snabbt håller på att glida isär, geografiskt och ekonomiskt.

Det är den fråga som borde dominera varenda riksdagsdebatt och varenda partiledarutfrågning det närmaste året. Östlings och Gardells snikenhet har påmint oss om orättvisorna i dagens Sverige, och egentligen borde vi kanske vara tacksamma.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.