Ett lortigt land finns bakom städskandalen

Larmet hos Magdalena Andersson berättar om Sverige

Det var bara tre dagar kvar till jul 2021. Klockan 14.35 gick larmet hemma hos Sveriges nyvalda statsminister, Magdalena Andersson.

På plats kunde polisen konstatera att två personer från städfirman råkat utlösa larmet av misstag. Men också att en av dem var efterlyst. Hon saknade rätt att vara i landet.

Mitt i sin vardaglighet är historien om Magdalena Anderssons städerska en del av det svenska samhället i blixtbelysning. Svart arbetskraft och fusk med reglerna hemma hos självaste statsministern. Till råga på allt socialdemokrat och med arbetet mot fifflet som en huvuduppgift för regeringen.

I efterhand handlade mycket om ifall Andersson kollat sitt städbolag tillräckligt. Mindre har sagts om företaget eller städerskan, Chilo. Hon låstes in på Migrationsverkets förvar och utvisades till Nicaragua. Utan journalisten Elinor Torp på Dagens Arbete hade hon sannolikt bara varit en siffra i statistiken.

Unik process

Nu befinner hon sig i stället tillfälligt i Stockholm. Med hjälp av sitt fack, SAC, har städerskan stämt sin arbetsgivare i en unik process. Inför tingsrätten i Nacka kräver hon sin lön, och upprättelse.

Stora delar av den svenska arbetsmarknaden har blivit ett skuggsamhälle. Nyligen berättade Aftonbladets ledarsida om den misär som råder när nya lyxiga fjällstugor växer fram i norra Dalarna. I riskbranscher som byggen, transporter, restauranger och städning trängs seriösa arbetsgivare undan.

Ändå är det nästan alltid den anställde som straffas.

Hårdare krav

Regeringar, både tidigare och nuvarande, säger att de prioriterar kampen mot arbetslivskriminaliteten. Kontrollerna har skärpts och regeringen vill att kraven för att få arbetstillstånd ska bli högre.

Problemet är att det inte påverkar skrupelfria arbetsgivare som fuskar. De nya reglerna kommer inte att minska rättslösheten hos utsatta människor.

Antagligen blir det precis tvärt om. Dagens regering gör sitt bästa för att peka ut människor som kommer hit som roten till alla problem.

Affären med statsministerns städerska har som sagt visat upp en del av det svenska samhället som annars försvinner i skuggorna. Kanske kan den nu också bli ett exempel på hur arbetsgivare kan släpas ut i offentligheten och tvingas ta ansvar.


Delar av den svenska arbetsmarknaden har blivit ett skuggland där människor utnyttjas och seriös företag slås ut. Vad borde staten göra? Och hur kan vi själva som konsumenter bekämpa arbetslivskriminaliteten?

I chatten diskuterar Ingvar Persson arbetslivet med läsarna.

  • Ingvar Persson
    23 maj 2023

    Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten för idag. Diskussionen om hur vi ska komma till rätta med fusk och fiffel på arbetsmarknaden lär fortsätta. Just nu vill jag bara tacka alla som bidragit med tankar och synpunkter.

  • 23 maj 2023

    Jag kollar att företaget jag anlitar har F-skattsedel men att jag ska börja undersöka om dom har svart arbetskraft är helt orimligt, så resonerar nog dom flesta och det är givetvis arbetsgivaren som ska klämmas åt vid fusk , inte kunden

    A

    Hej A.

    Huvudansvaret måste ligga på företaget, så långt är vi eniga. Sedan är det väl som man brukar säga, är något orimligt billigt beror det antagligen på att det är något som är fel.

    Ingvar Persson
  • 23 maj 2023

    Jag är arbetsgivare inom bygg. Jag blir mer och mer övertygad om att samhället hanterar detta helt fel. Desperata människor som kommer till Sverige kommer alltid att finnas. Jag har träffat många av dem.

    Facken bör vara solidariska mot de arbetare som kommer till Sverige istället för att se dem som ett hot. Då skulle de gemensamt kunna stå upp mot dåliga arbetsgivare. Idag vågar dessa arbetare inte gå till facken.

    Arbetsgivaren

    Hej Arbetsgivare.

    Det där är en stor fråga. Det finns faktiskt fackliga organisationer som gjort stora ansträngningar för migrantarbetare. SAC nämns i texten. GS-facket har ett system med tillfälliga medlemskap för säsongsanställda och Byggnads har gjort stora informationsinsatser. För att ta några exempel. Men det behövs säkert ännu mer.

    Med det sagt, det är klart att reglerna också måste vara skrivna så att de anställda kan försvara sina rättigheter. Låt oss se hur vad som händer i Nacka tingsrätt i morgon.

    Ingvar Persson
  • 23 maj 2023

    Hej Ingvar,

    Att det finns kollektivavtal är ej en garanti på att det är ett seriöst företag.

    Kolla referenser och googla på företaget och dess VD och ägarkrets.

    Lars

    Hej Lars.

    Det är klart att det är stora krav att ställa på den enskilde konsumenten. Men du har rätt i att det alltid finns de som fuskar.

    Ingvar Persson
  • 23 maj 2023

    Hej Ingvar,

    För att få ordning på detta så måste företagen ägas av facket. Då uppnår vi också att alla vinster stannar kvar hos de anställda istället för att gå till stora privata skrytprojekt hos privata ägare.

    LO Kurt

    Hej Kurt.

    Ett radikalt förslag. Jag är dock inte säker på att fackligt ägda företag är lösningen.

    Ingvar Persson