Statens vinstjakt satte människor i respirator

Hade vi accepterat det om gruvorna låg i Stockholm?

Samtidigt som staten krävde att vi inte skulle samlas för att sörja våra döda skickade LKAB 800 människor till gruvan i Malmberget för att göra underhåll.

Nu sprids Covid-19 i Malmberget och Gällivare.

Statens överhöghet kan inte uttryckas tydligare än så.

LKAB ägs av staten. Ett bolag som köper upp hem och skickar ner hela samhällen i gruvhål. Stora delar av Malmberget är numera en krater och gamla Kiruna slukas sakta av företaget.

Det här behöver man ha med sig när man utvärderar LKABs agerande mitt i pandemin, precis som att det i Gällivare bara finns 3 respiratorplatser i normalfall, platser som även ska räcka till bland annat de som bor i Kiruna. Det handlar alltså inte om en vård med oändliga resurser. Det betyder också att smittspridningen i Gällivare resulterat i att patienter fått flygas till bland annat Kalix, Sunderbyn och Piteå.

Startade i gruvan

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten är tydlig; coronautbrottet startade i gruvan. Situationen vid underhållsarbetet i gruvan kommenterade Torbjörn Espling, verksamhetschef vid Region Norrbotten, i helgen i Aftonbladet med följande ord:
"Då har man väl lite missat det här grundläggande, med social distansering och att tvätta händerna."

Från LKABs, det vill säga statens sida, är det däremot helt andra tongångar som letar sig ut i landet om coronautbrottet som belastat vården i regionen. Till SVT Norrbotten säger den tillförordnade presschefen att man ska vara försiktig med att peka ut enskilda bolag.

Statens agerande genom LKAB har uppenbarligen försatt människorna, Gällivare kommun och Region Norrbotten i en situation som borde ha kunnat undvikas. När andra företag skickat hem flera tusen anställda för att bidra till att minska smittspridningen i en sjukvårdstät region som Stockholm, väljer LKAB att skicka in 800 människor för att göra underhåll i en gruva i Norrbotten, en region där det är långt mellan sjukhusen och förutsättningarna i vården ser helt annorlunda ut än i Stockholm.

Webbsända begravningar

Samtidigt säger staten att vi ska ta ansvar. Och det har vi gjort. Vi har sörjt våra döda via webbsända begravningar, vi har hållit distans, vi har gett avkall på så mycket, för att det krävs. LKAB prioriterade däremot underhållet av maskiner. Kött och blod väger uppenbarligen lätt mot järnmalm och statens möjligheter till profit. För naturligtvis handlar det om profit. 2019 var LKABs vinst över 10 miljarder, 6 av dem delades ut som vinst till staten.

Underhållet i gruvan i Malmberget kostade av allt att döma smittspridning, hårt belastad vård och människor i respirator.

Hade vi accepterat det om LKABs gruvor legat i Stockholm?

Knappast.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Vad tycker du? Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jenny Wennberg
    23 juni 2020

    Nu är det tyvärr dags att avsluta den här chatten. Tack till alla er som deltagit! Var rädda om er och njut av sommaren! 

  • Jenny Wennberg
    23 juni 2020

    Hej Svenne!

    Ifråga om äldreomsorgen i Stockholm finns onekligen saker att fundera över, bland annat hur man framöver kommer arbeta för att få ner antalet timanställningar. 

  • 23 juni 2020

    Konstig vinkling. Varför skulle man inte “acceptera” detta i just Stockholm med tanke på att man “accepterat” att ha så enormt hög dödlighet I COVID-19? Vilken annan kommun i Sverige, för att inte säga i Norden, skulle “accepterat” detta? Vilken annan kommun skulle “acceptera” att ha så dålig koll på äldreboenden som man tycks “acceptera” i Stockholm? Frãgor stockholmarna borde ställa sig.

    Svenne
  • Jenny Wennberg
    23 juni 2020

    Hej En som är innanför grindarna!

    Det är onekligen så att arbetsvillkoren ser olika ut, vissa kan jobba hemma, andra inte. I Sverige har vi skapat en situation på arbetsmarknaden där alldeles för många upplever att de inte kan stanna hemma från jobbet ens när de är sjuka. Så ska det inte vara. Men det är inte heller riktigt rättvist att säga att någon "gömmer sig" från pandemin på kontoret eller hemma. Uppmaningen från Folkhälsomyndigheten i mars var att alla som kan jobba hemma bör göra det. Vilket också är ett sätt att skydda andra från smitta. Trängsel på bussar och arbetsplatser är såklart inte något som minskar smittspridningen utan ökar risken för att fler ska bli sjuka. Arbetsgivare har ett arbetsmiljöansvar som är extremt viktigt, särskilt mitt i en pandemi. 

  • 23 juni 2020

    Hej! Folk jobbar sjuka, man trängs på bussar, matsalar och omklädningsrum. Det är vardagen innanför grindarna på LKAB. Medans tjänstemännengömmer sig från pandemin på sina kontor eller hemma.

    En som är innanför grindarna