Mejla

Jenny Wennberg

Publicerad:

Spara och Slösa i EU måste enas nu

EUs legitimitet hänger på en kompromiss

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan möttes Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Stefan Löfven för samtal på Harpsund.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
I veckan möttes Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Stefan Löfven för samtal på Harpsund.

I tidningen Lyckoslanten fanns en serie mellan åren 1926 och 1963 tecknad av Birgitta Lilliehöök som hette Spara och Slösa. Spara var en förnumstig tjej som gjorde det mesta rätt ifråga om sin ekonomi, samtidigt som Slösa, ja, slösade. Hade Sverige varit en av karaktärerna hade man varit Spara. Vilket syns tydligt i de pågående förhandlingarna om EUs långtidsbudget och krispaket.

Inget svar till svenskarna

På fredag börjar rådsmötet mellan EUs medlemsländer och just nu är positionerna låsta. Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna i egenskap av nettobetalare ställer sig mot ett räddningspaket som är tungt viktat mot bidrag. I veckan möttes därför också Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Stefan Löfven för samtal på Harpsund om bland annat just krispaketet. Ett möte mellan Slösa och Spara-sidorna i förhandlingarna om ni så vill.
Hela 8 000 miljarder har förslagits gå till de värst drabbade länderna, länder som bland annat Spanien. Men varför Spanien anser det vara så viktigt med bidragen och varför lån inte skulle räcka, hade inte Sánchez något svar att ge till medborgarna i nettobetalarlandet Sverige. Vilket naturligtvis inte är bra. Den som vill ha en bidragslösning måste också kunna motivera den inför medborgare som ska stå för bidragen.

Att det skulle gå att lösa motsättningarna som finns mellan EUs länder redan till helgen är knappast troligt. Men att det kommer komma till stånd en lösning är däremot självklart. EUs legitimitet som organisation hänger trots allt på det.

EU garanten för samarbete

Även om stora motsättningar finns visar coronakrisen varför vi behöver EU. Det var tack vare EUs förhandlingsinsatser som flygplanen som stoppades av Frankrike i våras kunde flyga vidare med utrustning till de hårt coronadrabbade länderna Italien och Spanien. När medlemsländerna förfaller i nationalism och protektionism är EU garanten för samarbete.

Pedro Sánchez besök i Sverige är del i förhandlingsarbetet kring budgeten och krispaketet. För att något av dem över huvudtaget ska kunna bli verklighet krävs utöver en överenskommelse i rådet också att parlamentet säger ja. Det är också därför regeringscheferna måste nå en överenskommelse nu, under juli månad. Annars kan inte arbetet med att få budget och krispaket genom parlamentet påbörjas till hösten.

Det rimliga förhållningssättet till både krispaket och budget ligger mellan de två ytterligheterna. Precis som i Spara och Slösa-serien.

För även om Spara hyllades för sin förnumstighet, ägnade hon sig också åt orimligheter som att sticka julklappar av restgarn. Vilket skapar lika lite balans och utveckling som att vara landet som klarar sig hyfsat i en union där andra faller.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Vad tycker du själv om läget i förhandlingarna och EUs roll? Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: