Mejla

Jonna Sima

Löfven borde hålla tal om handtvätt

Men inte lagstifta i onödan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I stället för fler nedstängningar borde statsminister Stefan Löfven påminna om att sprita och tvätta händerna i ett tal till nationen.

I stället för fler nedstängningar borde statsminister Stefan Löfven påminna om att sprita och tvätta händerna i ett tal till nationen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

LEDARE

Förra året var sportlovet startpunkten för smittspridningen av coronaviruset i Sverige. Svenskar åkte till fjällen, alperna och andra delar av världen och när de kom hem slog pandemin till med full effekt. Nu befarar FHM att årets sportlov kan skapa en tredje våg.

Regeringen tog på onsdagen höjd för det scenariot genom att varna för utvidgade nedstängningar genom pandemilagen.

– Det kan bli aktuellt att stänga ner delar av det svenska samhället, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Ökar smittspridningen vill regeringen stänga samtliga handelsplatser och gallerior, men också frisörsalonger och gym där trängsel riskerar att uppstå.

Svenska strategin bör ligga fast

Regeringen har under det gångna året fått mycket kritik för att den inte gjort mer för att hindra smittspridningen. Det finns helt enkelt ett politiskt tryck på att man hellre ska göra för mycket än för lite.

Men den svenska coronastrategin är inte snuten ur näsan. FHM:s rekommendationer är en avvägning mellan att minska smittspridningen och upprätthålla den allmänna folkhälsan. Runt om i världen har skolor, butiker och restauranger stängts ned och arbetslösheten och den psykiska ohälsan har skjutit i höjden. Det finns inte heller alltid ett tydligt samband mellan lockdowns och minskad smittspridning.

Nu är vi inne i ett känsligt skede. En halv miljon svenskar har fått sin första dos vaccin och kanske har det bidragit till att vi börjat slappna av en aning. FHM har fått rapporter om att fler rör sig i stadskärnorna och arbetar på sina arbetsplatser i högre utsträckning. Samtidigt har försäljningen av munskydd rakat i höjden. Anders Tegnell har ideligen påpekat att munskydd kan vara bra att ha i trånga utrymmen, men de kan också invagga oss i en falsk trygghet.

Att antalet smittade har ökat de senaste två veckorna visar att vi behöver hålla oss till ursprungsplanen.

Löfvens tal till nationen

De kommande veckorna är storstadsregionerna på sportlov. Att regeringen nu går ut och påminner oss om att pandemin är långt ifrån över och att vi alla måste skärpa till oss är bra.

I slutet av veckan borde det vara dags för Stefan Löfven att hålla ett nytt tal till nationen där han uppmanar svenska folket att njuta av ledigheten och Sveriges vackra natur, men håll distansen, tvätta händerna och begränsa dina sociala kontakter.

Behövs det mer nedstängning eller bör vi hålla fast vid social distansering för att få ned smittspridningen? Chatta om artikeln med Jonna Sima klockan 09:00.

Du kan skicka in din fråga redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

I en kris är vi alla socialister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Sportlovet

Vaccin

Lena Hallengren

Anders Tegnell

Stefan Löfven