Indiens coronakris påverkar vår vardag

Ingen blir som vanligt innan utbrotten kan stoppas

Likbål i New Delhi där coronautbrottet just nu slår rekord.

I dag rapporterar myndigheterna i New Delhi 352 991 nya fall av coronasmitta, på ett dygn. Dödstalen skrivs till 2 812, också det för ett enda dygn.

Som alltid när vi talat om Indien blir siffrorna enorma. Men det är inte de dystra rekorden som bäst beskriver det som händer i det jättelika landet. Det är berättelserna om sjukhus som stängt dörrarna och bokstavligen satt en lapp på luckan. Om människor som desperat jagar en vårdplats för sina anhöriga eller tvingas ut på den svarta marknaden för att kunna köpa syrgas åt en förälder eller partner som inte längre kan andas.

BBC berättar att priset för just syrgastuber snabbt har tiodubblats i huvudstaden New Delhi.

Stort mörkertal

Ändå handlar rapporter och siffror förstås mest om det urbaniserade och i vanliga fall ganska välmående Indien som vuxit fram. Bland landsbygdens fattiga, dit smittan spreds med arbetare som fick ta sig hem när landet stängdes, lär varken syrgas, sjukhusvård eller ens testning tillhöra vanligheterna.

Det som händer i Indien just nu ser ut att vara just den samhällskollaps vi alla fruktat att pandemin skulle orsaka.

Det vi ser är effekten av fattigdom, ojämlikhet politisk prestige och korruption. Men också av att världens länder har försökt bekämpa pandemin som om den bara rörde oss själva. Till slut är det någon som drabbas av exportrestriktioner och handelshinder.

En global utmaning

Om det finns något vi borde lära så är det kanske just att arbetet mot coronsviruset aldrig kan vara en nationell angelägenhet. Vi vill kunna fira första maj och valborg som vanligt. Vi vill att idrottstävlingar och musikfestivaler ska kunna arrangeras. Och vi vill kunna resa. Men då måste vi också acceptera att pandemin är ett globalt problem, och att sjukdomen kommer att fortsätta att komma tillbaka så länge utbrott som det i Indien inte kan stoppas.

Den Indiska regeringen har beordrat landets tillverkare av syrgas att öka produktionen. EU och Storbritannien förbereder att skicka medicin och syrgas till Indien. Tyskland och Frankrikes ledare har lovat att ställa upp. En svensk insats kan också bli aktuell, besked kommer någon av de närmaste dagarna.

USA har avskaffat exportstoppet för de råvaror som behövs för att tillverka vaccin och det höjs röster för att man ska tillåta export av färdigt vaccin.

För alldeles för många som just nu jagar en sjukhussäng eller en tub med syrgas på New Delhis gator är det redan för sent.

Följ ämnen i artikeln