Bra att samerna vann Girjasmålet

I går kom Hovrättens dom i det så kallade Girjasmålet. Staten förlorade mot samerna och måste nu betala rättegångskostnader på fyra miljoner kronor.

Konflikten handlar om rättigheterna till jakt och fiske på den mark samerna nyttjat sedan urminnes tider men som staten äger.
Girjas sameby stämde staten 2009 och vann 2016 en rak seger i tingsrätten. Domen överklagades och har sedan dess legat på Hovrätten för Övre Norrlands bord. Antagligen hamnar frågan till slut i Högsta domstolen.

Otydlig dom

Hovrätten dömer till samernas fördel, de har större rätt än staten till jakten och fisket, men samebyn får ingen ensamrätt. Domen är därmed otydlig jämfört med tingsrätten.

En rimlig slutsats är därför att domen i första hand bör utgöra grunden för en politisk kompromiss i frågan. Den skiftar maktbalansen till samernas fördel, vilket är bra. Men själva konflikten mellan samernas 1000-åriga rättigheter och andras möjligheter att jaga och fiska finns kvar. Det är en intressekonflikt som inte kommer att kunna lösas i domstol om Hovrättens tolkning står sig.

Sverige har en historisk skuld till samerna. Staten har genom århundraden tagit deras urminnes marker, tvångskristnat dem och till och med bränt både människor och gudabilder på bål. Fortfarande finns rasism mot samer i delar av samhället.

Inte glömma historien

Det är en historia som vi aldrig får glömma och som måste vägas in när frågan om rättigheterna till jakt och fiske avgörs. Även rätten för de samer som inte tillhör samebyar måste tas tillvara.

Det återstår att se om domen i Girjasmålet överklagas. Men när väl den rättsliga processen är över talar det mesta för att regeringen inte kommer undan att lösa själva sakfrågan.

LEDARE: Staten förfalskar samernas
historia

Följ ämnen i artikeln