Kärnkraftsbråket är politiskt trams

Moderaternas utspel är klassisk populism

Moderaterna vill skriva om en mening i den knappt tre år gamla energiöverenskommelsen. Målet är att Sveriges elproduktion till 100 procent ska vara förnyelsebar år 2040. Moderaterna vill att det i stället ska stå "fossilfri". Annars hotar de lämna hela uppgörelsen.

Det är, för att låna en klassisk formulering i svensk politik, trams. Dessutom är det populism.

I årtionden har kärnkraftsfrågan legat som en skugga över svensk politik. Den har fällt regeringar och skapat osäkerhet i en bransch som mer än något annat behöver långsiktighet. Dessutom har de ständiga grälen om kärnkraftens framtid hindrat oss från att tala om sådant vi skulle behöva göra.

Det handlar om produktion av energi, men kanske i ännu högre grad om distribution och lagring.

Kraftnätet behöver byggas ut

Delar av den svenska vattenkraften skulle behöva moderniseras, kraftnätet behöver byggas ut och uppgraderas och Sverige måste komma in på marknaden för batterier, för att bara ta några exempel.

Dessutom går det att spara energi, vilket inte minst industrin har visat.

Ändå har den politiska debatten nästan bara handlar om kärnkraften, trots risker och miljöproblem, och trots att kärnkraften har allt svårare att visa lönsamhet. Hotet om haverier och utsläpp finns kvar och frågan om förvaringen av ett avfall som kommer att vara livsfarligt under eviga tider är inte löst. I dag kan inte heller någon räkna hem de enorma investeringarna ny kärnkraft skulle innebära.

Branschen behöver långsiktiga villkor

Energiöverenskommelsen skulle ta oss ur den där låsningen och ge branschen rimliga förutsättningar att planera.

Nu hotar alltså Moderaterna att riva upp alltihop för ett ords skull. Och motivet är bara politiskt. Att erbjuda en enkel lösning på ett komplicerat problem är klassisk populism. Att uppträda som reaktorkramare kan säkert dessutom vara populärt i delar av Moderaternas traditionella väljarkår.

Kristersson kan kanske rädda någon procentenhet i opinionsmätningarna genom att larma om energipolitiken. Priset för osäkerheten får vi alla dela på.
I dag träffas partierna bakom energiöverenskommelsen. Kristersson har chansen att backa och visa att han är en man som står för sitt ord. Låt oss hoppas att han tar den chansen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.