Gå inte i pension om du vill bo kvar

Tvåsamhet är avgörande för ekonomin

I en ny undersökning är det mindre än hälften av de tillfrågade som skulle ha råd att bo kvar i sitt hem när de går i pension. Det är fackförbundet Forena, som samlar tjänstemän inom försäkringsbranschen, som frågat sina medlemmar.

Det är ett tjänstemannaförbund, en grupp som trots oron inför framtiden, har bättre framtidsutsikter än många arbetare.

Ändå är tvåsamhet den avgörande faktorn för om de kan bo kvar efter pension. Chanserna att ha råd att bo kvar fördubblas om man delar bostad med sin partner.

Sämst för ensamstående

Det här är egentligen inget nytt. Årets rapport från Pensionsmyndigheten slår fast att dagens system är djupt ojämlikt. Sämst ekonomi har ensamstående pensionärer, en grupp där majoriteten är kvinnor.

Rapporten visar också att livet som pensionär skiljer sig stort beroende på var du bor. I Danderyd är levnadsstandarden högst, medan den i Dorotea är lägst i landet. Där rör de sig med hälften av den disponibla inkomsten jämfört med den rikaste kommunen.

Just nu verkar svaret vara att successivt höja pensionsåldern. Men för många som inte ens orkar arbeta fram till 65 är det helt världsfrånvänt. För en del kan det vara skönt att arbeta långt efter pension, men inte för de som sliter ut kroppen i förtid.

Partier tävlar om pensionärer

Just nu tävlar många partier om pensionärernas röster. De lockar med någon tusenlapp som kan göra stor skillnad för landets pensionärer, men det räcker inte. Att många redan nu oroar sig för om de kan bo kvar i sitt hem tyder på att systemet inte fungerar.

Högern talar varmt om att arbete måste löna sig, Att det är därför vi inte kan införa ett garantitillägg för de med lägst pensioner. Så vill de stoppa ett viktigt tillskott i ekonomin för många som arbetat hela livet.

Barnskötare räknas inte

Men kanske har de inte rätt arbete, kanske räknas inte undersköterskor, förskollärare och barnskötare. Redan i dag ser vi konsekvenserna av att ha kvar dagens pensionssystem. I Sverige finns över 300 000 fattigpensionärer.

Att även tjänstemannaförbunden larmar om pensionärers ekonomi bör vara en väckarklocka. Att nästan oavsett vad du har för arbete så hänger ditt liv som pensionär på om du har en partner eller inte. Skilj dig inte om du vill ha råd att bo kvar. Det borde kanske vara pensionsmyndighetens rubrik på nästa rapport.