Mamma och mamma bäst på att ta hand om barnen

Räcker inte att pappa skärper sig

Publicerad 2021-12-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det handlar inte om att pappa ska skärpa sig eller om att mamma inte ska vilja umgås med sitt barn. Men att jämställdheten inte når föräldralediga par är ett problem, och det är kvinnorna som får betala.

Det blir tydligt i Försäkringskassans nya analys över hur par delar på föräldrapenningen. Kvinnliga föräldrar i samkönade par är bäst på att dela lika. Samkönade par delar lika i 41 procent av fallen. För de olikkönade föräldraparen är siffran 18 procent.

Enligt Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan så beror det på hur lika föräldrarna är när det gäller inkomst, ålder och utbildning. Ju mer lika på dessa områden, desto större sannolikhet att dela jämställt på föräldrapenningen.

Handlar om mer än pengar

Ett argument för att kvinnor tar ut fler dagar är att deras löner är lägre och familjens inkomst blir mer lidande om mannen skulle ta ut föräldradagarna i stället. Men det handlar inte bara om det.

I de par där det finns en jämn inkomstfördelning, alltså där bägge tjänar ungefär lika mycket, är det vanligare att dela mer jämställt på föräldradagarna. Men även här skiljer det sig stort beroende på om det är ett samkönat par eller olikkönat.

För de olikkönade var det bara 24 procent av dessa som delade lika, jämfört med samkönade par där 48 procent hade en jämställd fördelning av föräldradagarna. Så det handlar inte bara om pengar.

Att individualisera föräldraförsäkringen, alltså att inte kunna fördela så stor del av dagarna fritt, menar många kan vara ett steg mot jämställdhet. I dag får föräldrar ta ut tre månader var, och 300 dagar som de får fördela fritt. Resultatet är att männen bara tar ut tre av tio dagar, medan kvinnorna tar resten.

Räcker inte att välja rätt

Mycket pekar på att konsekvenserna av kvinnors större uttag drabbar deras karriär och löneutveckling. Men det är naivt att tro att ett jämställt uttag av föräldrapenningen magiskt ska leda till att kvinnors löner blir högre.

Kvinnors arbete nedvärderas ständigt, oavsett om det är det obetalda arbetet i hemmet eller jämfört med den manliga kollegan på jobbet. I kvinnodominerade yrken är lönerna lägre och kvinnor betalar ett högt pris för ojämställdheten. Fysiskt, psykiskt och ekonomiskt.

Faktum kvarstår. När par delar lika på ansvaret ökar kvinnors välmående, och männen får bli en större del av barnens liv. Även sannolikheten för att dela lika på vård av barn ökar.

Allt detta kan inte landa i att kvinnor och män helt enkelt bara ska göra andra val. Men det kan vara en fingervisning om att så länge män kan sätta i system att strunta i en del av föräldraansvaret, så är det mycket lite som kommer förändras.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.