Ibland förtjänar lagen motstånd

Publicerad 2018-07-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flygplanet på bilden har inget med det som hände Elin Ersson att göra

Själv blir jag stressad av att råka stoppa flygplanskön i några sekunder, så för mig är hennes insats imponerande. 22-åriga Elin Ersson vägrade sätta sig ner i planet så länge en man som skulle utvisas till Afghanistan var kvar ombord. Två timmar senare hade hon lyckats få honom av planet. Snabbt hamnade Sverige i världens fokus, den här gången för annat än bränderna. Men medan Elin Ersson hyllas världen över är inte alla i Sverige stolta.

Johan Forsell, Moderaternas talesperson för migration, twittrade att ”I en rättstat ska demokratiskt fattade beslut respekteras. Illa när medborgare beslutar att ta lagen i egna händer”. Anne Ramberg, ordförande för Advokatsamfundet svarade då att ”I en rättsstat ska staten respektera mänskliga rättigheter. I en rättsstat råder yttrandefrihet. I en rättsstat vågar människor reagera mot ’demokratiskt’ fattade beslut. En demokratisk rättsstat ställer nämligen krav på kvalitén i lagstiftningen och på en god rättstillämpning”.

Skriv artiklar

Liberala ungdomsförbundet, LUF, hyllade Elin Ersson för hennes civilkurage. Då reagerade Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonnesson och svarade att LUF ”saknar respekt för rättsstaten och uppmanar till anarki”. Hon tycker att man till exempel kan ”skriva debattartiklar” som protest i stället.

Aktionen är inte på något sätt unik i Sverige. För fyra år sedan ställde sig en kvinna upp i ett plan av samma anledning som Elin. Då var det EU-parlamentarikern Malin Björk (V) som vägrade sätta sig och såg till att den nu fyraåriga Miran får växa upp med sin pappa Ghader.

Sedan dess har utvisningarna blivit mer brutala. Anhöriga får sällan veta när deras barn, mödrar eller fäder ska utvisas förrän det är för sent att ens ge varandra en sista hejdå-kram.

Är det alltid rätt att bryta mot lagen för sin personliga övertygelse? Naturligtvis inte. Men att fördöma aktioner med juridiken som enda hänvisning är farligt.

Juridiken är ett resultat av politiken, inte tvärtom.

Mörk historia

Just Moderaternas motstånd mot Elin Ersson är kanske inte förvånande med tanke på deras historia. Under apartheid i Sydafrika vägrade de ta ställning när resten av riksdagen beslutade om bojkott. I stället kallade de Nelson Mandela och ANC för terrorister. Antagligen hade samma moderater bett Rosa Parks flytta på sig på bussen.

Historien kommer visa var de som tycker att Elin skulle nöjt sig med en debattartikel hamnar. Utan protester och civilt motstånd hade många som bor i Sverige sannolikt inte varit vid liv i dag. Det är människor som kan ha brutit mot lagar i sina hemländer för att visa motstånd mot förtryck eller ta sig levande ut från ett helvete. Tacka den civila olydnaden för det.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln