Svenonius sköt upp 21 000 operationer

Moderaterna har lagt vårdpengarna på hög

Publicerad 2022-02-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en scen i Disneys Robin Hood som påminner starkt om läget i landets huvudstad. Den när prins John sover med pengasäckar omkring sig. Han ser ut att sova djupt och bra. Lika bra som Region Stockholms högst ansvariga politiker verkar sova.

Nästan två miljarder kronor kommer regionens överskott hamna på. Det är pengar som läggs på hög, likt prins Johns pengasäckar. Det kanske inte hade behövt göra så mycket om det allt var frid och fröjd. Om regionen hade klarat sig bra under pandemin. Men så ser det inte ut.

Sjukhusen befinner sig i stabsläge, samtidigt får de höra att de behöver spara. Vårdköerna blir längre och operationer skjuts upp. Under pandemin har det närmare bestämt varit 21 000 operationer som fått skjutas upp. Samtidigt larmar personal om en ohållbar arbetsmiljö.

Sliter dygnet runt

Det är personal som sliter dygnet runt för att upprätthålla en vård som de i dag menar inte ens kan kallas patientsäker. Samtidigt menar regionledningen att det är lugnt, och att larmen i princip är överdrivna.

Men vi vet att alla sjukhus i regionen missade sina vårdmål. Det gäller 2020, men även 2019 när det inte fanns någon pandemi att skylla på. Målen handlar om att patienten inte ska behöva vänta allt för länge på sin vård. Men var tar pengarna vägen?

Bland annat har lönerna har gått upp, men inte så mycket för personalen på golvet. Medan sjuksköterskorna fick ett lönelyft på 2,8 procent förra året, fick direktören för Nya Karolinska sjukhuset, Björn Zoëga, en löneökning på 12 procent. Han tjänar 270 000 kronor i månaden. Svenonius själv får 142 000 kronor i månaden.

Avfärdar kritik

När Aftonbladet frågar Svenonius om överskottet tycker hon att kritiken är oseriös. I stället berättar hon att 44 000 anställda ska få 10 000 kronor, som en bonus för att de slitit så hårt. Det kommer kosta 657 miljoner. Kaffepengar, jämfört med överskottet på 1,8 miljarder, kan man tycka.

Frågan är om den här bonusen kan kompensera för alla gånger sjukhusen tvingats spara och skära ned. Eller om det kompenserar för alla dagar och nätter på golvet med fler patienter än det finns resurser till. Kanske sover regionledningen gott om nätterna, men det gör varken patienter, anhöriga eller sjukvårdspersonal i Stockholm.