Ledare

BB-krisen har lett till sex döda barn

Orsaken: Hög arbetsbelastning i förlossningsvården

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm
Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm

LEDARE

En kvinna tvingas vänta i två timmar på ett akut kejsarsnitt. Detta på grund av platsbrist och hög arbetsbelastning . Barnet föds med grav syrebrist och avlider efter sex dygn. Det är ett av sex fall i Sverige där barn dött på grund av arbetsbelastningen på sjukhusen. Tre av dödsfallen inträffade på Södersjukhuset i Stockholm.

Det visar SVT:s granskning som gått igenom beslut från Inspektionen för vård och omsorg ,Ivo, där det gjorts Lex Maria-anmälningar om allvarlig vårdskada i samband med förlossning.

När det gäller SÖS, ett av Sveriges största sjukhus, slog Ivo fast att man sett ”allvarliga brister i patientsäkerheten”.
I en skrivelse menade Ivo att hög arbetsbelastning är en återkommande orsak som bidrar till att det går fel under förlossningar. De hade sett ”i vissa ärenden att läkare och barnmorskor kan tappa fokus och blir mindre uppmärksamma när de drabbas av tunnelseende på grund av hög arbetsbelastning”.

Just nu larmar barnmorskor i hela landet. Den höga arbetsbelastningen och arbetsmiljön har lett till att patientsäkerheten inte kan garanteras. Efter upprop och manifestationer gav Moderaterna i Region Stockholm ett tillskott på 100 miljoner kronor per år för att uppfylla ett av kraven: en barnmorska per födande kvinna.
Men kritiken kom snabbt. De här pengarna kommer inte räcka. Därför meddelade Irene Svenonius att hon nu tillför en halv miljard under tre år för att förbättra förlossningsvården. Men räcker det?

Barnmorskor i Stockholm har länge velat möta Irene Svenonius, men hon tackar nej.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att folkvalda politiker kan avböja att ta debatten med oss som jobbar”, sa Tove Brohed barnmorska i Stockholm till SVT. – En risk är att vi kanske missar och inte uppmärksammar när något avviker från det normala.

I just Stockholm har barnmorskor länge varnat för kaoset. Där görs väntrum om till undersökningsrum och vaginala undersökningar har gjorts i fåtöljer.

Kvinnor som ska föda barn har berättat om stressen och rädslan inför förlossningen. Personalen är proffsig men kan inte utföra sitt arbete på bästa sätt.

Krisen drabbar inte bara Stockholm. Men att hälften av de granskade dödsfallen skett just i huvudstaden måste vara en väckarklocka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Föräldrar måste kunna vabba i RS-epidemin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Vård & omsorg

Förlossningsvården

Moderaterna

Region Stockholm

Barnmorska

Lex Maria