Kvinnor föredrar heta munkar framför incels

I Varan-TV inte alla traditionella mansroller passé

En munk som ber.

I ett avsnitt av nya Varan-TV möts tre munkar och tre incelmän i en fejkad dokusåpa. Den ena gruppen har avlagt ett frivilligt löfte om celibat till Gud, medan den andra befinner sig i högst ofrivillig celibat. De har helt enkelt svårt att få till det med en kvinna.

Föga förvånande är det munkarna som går bäst hem hos tjejerna på en fest. En av munkarna måste avstyra en kvinna som försöker smeka hans rumpa. En annan får förklara för en kvinna vad ett löfte till Gud innebär, att det hindrar honom från att ta en relation vidare. Samtidigt springer incelmännen omkring och brölar, leker med en gigantisk snopp-gosse och har generellt svårt att bete sig.

För betraktaren är det inte så konstigt att den som inte tänker på något annat än att få ligga, med stor sannolikhet blir ratad.

Det hela är rätt komiskt. Och sorgligt.

För Varanteatern gör trots allt träffsäker humor av ett samhällsproblem som existerar på riktigt.

Huruvida munkar har problem med efterhängsna tjejer kan jag inte uttala mig om (även om jag har träffat en buddhistisk munk som upplevde munkkåpan som en riktig tjejmagnet). Men fenomenet incels har däremot blivit allt mer uppmärksammat de senaste åren.

Ensamma män som skyller sitt ofrivilliga, sex- och relationslösa tillstånd på kvinnorna själva. Inte sällan vältrar de sig i självhat och kvinnohat med likasinnade på nätet.

Kvinnosynen hos incelmännen behöver uppdateras.

Det är mycket sorg och tragedi inblandat, något som överläkaren Stefan Krakowski skrivit om i sin bok Incel: Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris och senare pratat om i sitt sommarprat.

Krakowski har i sitt yrke mött flera incelmän och beslutade sig för att infiltrera några av internetforumen för att bättre förstå incelmännen. Ofta möter han män som rent statistiskt skulle beskrivas som "låg socioekonomisk status", med låg inkomst och låg utbildningsnivå. Som ser sig bli omkörda av kvinnor som väljer män med högre socioekonomisk status.

Det är på många vis intressant att ta del av männens egna resonemang kring sitt tillstånd. Lite på samma vis som när Robert Aschberg söker upp nättrollen i Trolljägarna på TV3. Men skillnaden är att Aschberg ansvarsutkräver nättrollen.

Visst bör vi söka psykologiska och sociologiska förklaringsmodeller till varför människor mår dåligt. Och visst bör vi matcha det med tillräckliga resurser till vården för att kunna stötta och hjälpa människor i kris. Så även incelmännen.

Men det finns en förklaringsmodell vi ofta missar, som trots allt är helt nödvändig: Kvinnosynen hos incelmännen behöver uppdateras. I takt med kvinnors ökade självständighet blir en traditionell mansroll allt mer passé.

Det har alltid väckt hat - riktat mot just kvinnor.

Incelmännen kan inte bli fria förrän de gör upp med en toxisk mansroll och uppdaterar sin kvinnosyn.

Följ ämnen i artikeln