Magdalena Andersson har inget i din källare att göra

Obegripliga uttalandet i statsministerns sommartal

Magdalena Andersson under sommartalet i Göteborg.

GÖTEBORG Basen får bajamajan att darra i takt med musiken. Jag är på Way out West i Göteborg. Programmet är fullt av artister jag aldrig hört talas om, det är DJ:s och rappare för hela slanten. Ett ögonblick tror jag att jag ser en full 30-årig man i blekt snaggat hår ramla omkull, men inser snart att det jag bevittnat var ett försök att breakdansa.

Jag skulle gissa att jag är den enda som är här för att döda lite tid innan Magdalena Anderssons tal.

På Gustav Adolfs torg rasslar och bankas det när Magdalena Anderssons scen byggs ihop. En piketbuss med det lokala populistpartiet Demokraternas logga på rullar sakta förbi. Högerradikala Medborgerlig samling delar ut flygblad.

Solen skiner.

Ett par timmar senare kliver statsministern till slut upp på scen. Hon inleder, som de alltid verkar inleda nu för tiden, med hur mycket hon älskar Sverige och den svenska sommaren. Därefter följer en obligatorisk kontrast mot gängkriminaliteten.

De flesta konkreta politiska förslag statsministern levererar rör just kriminaliteten. Bland annat vill Andersson att polisen ska kunna söka igenom källare, lägenheter eller bilar, helt utan brottsmisstanke. Det är ett märkligt förslag. Att ge polisen sådana befogenheter vore ett hot mot rättssäkerheten och riskerar att slå hårt mot oskyldiga i redan utsatta områden.

De verkligt höga applåderna kommer när Magdalena Andersson pratar om välfärden och höjda pensioner.

Det är tydligt att Socialdemokraterna vill få valet att handla om stopp för vinstuttag i skolan, hårda tag mot kriminaliteten och ekonomi. Blir det plånboksfrågan som avgör valet har Andersson sin trovärdighet som tidigare finansminister att luta sig på.

Ukraina nämns inte under hela talet. Det närmaste vi kommer kriget är Putinpriser och en attack mot ryssvänliga sverigedemokrater. Men ingen påminnelse om varför vi måste hålla ihop och fortsätta stötta Ukraina, även när det kostar.

En ung man från Medborgerlig samling dyker upp i folkhavet. Vi står i gassande sol, svetten rinner, LO delar ut Smakis med jordgubbssmak till folk i den kokande publiken. Han har på sig en tjock jacka med partiets logga på ryggen.

På andra sidan Stora hamnkanalen syns Moderaternas annonser – ”Överens om att avskaffa mängdrabatt för serievåldtäktsmän?” med C, S, Mp och V:s loggor under. Jimmie Åkesson har just gjort ett utspel om att byta namn på Kriminalvården till Straffverket.

Borta i Slottsskogen är det roliga över, Way out West har börjat monteras ner. Scener ska plockas isär och bajamajor tömmas.

Det borde vara omöjligt. Gustaf Adolfs torg ligger flera kilometer från festivalen. Men när en sval bris drar förbi valrörelsens mittpunkt tycker jag mig uppfatta en svag doft av gödsel.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.