Provfusket är rena gangsterfasoner

I region Svenonius göds skurkföretagen

Irene Svenonius har tagit utförsäljningen av sjukvården till extrema nivåer, men frågan är hur företagen kontrolleras?

Efter nästan ett och ett halvt år av coronarestriktioner har det svenska utlandsresandet så smått kommit igång. Men läget är ännu inte normalt, med olika inreseregler för olika länder.

Det vanligaste kravet vid inresa är godkända antikroppstester, så kallade PCR-test, och i vissa fall en tids karantän. Testerna är också ett av kriterierna för de EU-pass som börjar gälla från 1 juli.

Elin Sundin som intervjuas i DN var en av de som planerat att resa i sommar. Tillsammans med den tonårige sonen fanns en 12-dagars vandringsresa i Pyrenéerna inbokad.

Och eftersom PCR-testning inte utförs av regionerna själva, letade hon på nätet bland tillgängliga företag.

Kort efter provtagningen anade dock Elin Sundin oråd och försökte få pengarna tillbaka. Men då hade företaget försvunnit och gick inte att kontakta.

Fler hade blivit misstänksamma mot företaget, "Doktorgruppen", däribland Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Polis kopplades in och ett tillslag gjordes.

Nu är tre personer kopplade till företaget häktade, misstänkta för grovt spridande av smitta, grovt bedrägeri och grovt osant intygande.
Innan IVO reagerade hade uppskattningsvis 100 000 svenskar hunnit få falska intyg om antikroppar.

Vad det misstänkta testfusket har hunnit leda till är svårt att veta. Risken finns dock att det hela bidragit till ökad smittspridning.

Anna Starbrink, liberalt hälso- och sjukvårdsregionråd i region Stockholm, har talat upprört i media sedan fusket uppdagades. "Hälsofarligt humbug måste beivras mycket kraftfullt", säger hon i ett pressmeddelande.

Och visst är det rimligt att den borgerliga regionledningen reagerar. Men det räcker inte.

Men de kan inte avsäga sig det politiska ansvaret här hur gärna de än vill. Med en så extremprivatiserad vårdmarknad med över 4 000 privata vårdavtal som i huvudstaden kommer man inte undan risken för oseriösa företag.

Testskandalen hade kunnat undvikas av regionledningen. Kanske enklast genom att inte ha privata företag i vården alls. Genom att styra över vården själva.

Ett minimum måste ändå vara att regionen kan garantera att vårdföretagen gör det de säger sig göra, rättssäkert och transparent.

S-oppositionsregionrådet Aida Hadzialic krävde nyligen införandet av en korruptionsombudsman i region Stockholm. Efter alla skandaler som avslöjats, bland dem Nya Karolinska-haveriet, vore det en bra väg att gå.
Fallet med Doktorsgruppen är bara en av anledningarna till att på riktigt överväga en sådan funktion. Patienterna måste ju kunna lita på att den skattefinansierade vården har rätt avsikter.

Irene Svenonius behöver ta ansvar, hon och Anna Starbrink kan inte bara kasta skulden på företagen och låtsas som att det regnar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.