Vänstern vill ha uppmärksamhet

KU-anmälan gör EU-budgeten och coronabidraget till inrikespolitik

Vänsterpartiet KU-anmäler regeringen efter helgen förhandlingar om EUs långtidsbudget och coronastödet.

Att det skulle bli ett avtal var givet. Att krispaketet inte endast skulle bestå av lån var lika givet.

Att det blev de 390 miljarder euro i bidrag, det vill säga mer än hälften av krispengarna, som rådets ordförande Charles Michel lagt fram som kompromissförslag, är en framgång för unionen. Men inte för Sverige, oavsett hur man vänder på steken.

Att förhandlingarna om långtidsbudgeten och krispaketet till sist är i land fick Charles Michel att utbrista "Vi gjorde det! EU är starkt, EU är förenat."

Det är dock en väldigt välvillig tolkning av vad förhandlingsresultatet visar. Det är nog trots allt hälsosamt att komma ihåg att EU är en organisation som en av de viktigaste medlemsländerna lämnat och som det också finns stark kritik mot bland befolkningarna.

45 miljarder

För länder som Sverige ska regeringen nu också klara av att förklara för väljarna varför man valde att säga ja till 390 miljarder euro i coronabidrag. Det var eftergiften för rabatten på medlemsavgiften man fick, men trots det ökar Sveriges medlemsavgift eftersom själva långtidsbudgeten för EU utökas. Sveriges medlemsavgift blir därför också sex miljarder kronor högre, vilket innebär att vi kommer betala 45 miljarder per år för vårt EU-medlemskap. Och det finns onekligen en hel del att säga om att kravet på att medlemsländer ska följa rättsstatens principer för att kunna erhålla coronastöd inte är en självklarhet, utan något man tvingats förhandla om i EU.

Att Vänsterpartiet skramlar med KU-anmälan förvånar nog därför få. I Sverige finns en EU-kritiska opinion som Vänsterpartiet fångar upp och som får förmodas inte är fullt lika nöjd med förhandlingsresultatet som Carles Michel.

Inte annat resultat

Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti, och i svensk politik ett parti som för sin överlevnads skull därför också behöver sätta press på regeringen. Att Jonas Sjöstedt under tisdagen var tydlig med att Vänsterpartiet tänker KU-anmäla regeringen får en inte direkt att trilla av stolen av förvåning. Men med det beskedet blir EUs långtidsbudget och krispaketet i ett slag inrikespolitik.

Samtidigt kritiserar Moderaterna regeringen från höger. Det gör även Sverigedemokraterna, som i likhet med Vänsterpartiet representerar en EU-kritisk väljaropinion.

I ett läge där det just nu inte finns särskilt mycket att skapa motsättningar kring inrikespolitiskt på grund av coronakrisen blir EU-frågorna lågt hängande frukt för oppositionen. Men den krassa verkligheten är att Sverige gjorde sitt bästa, och att resultatet inte sett annorlunda ut, oavsett färg på regering.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Vad tycker du själv om förhandlingsresultatet? Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jenny Wennberg
    22 juli 2020

    Nu är det tyvärr dags att runda av den här chatten. Tack till alla er som varit med och samtalat om dagens ledare och EUs krispaket och långtidsbudget! Önskar er en fortsatt fin dag! 

  • 22 juli 2020

    Det känns surt att ett länder som sköter sig och sin ekonomi ska understödja länder med mycket låg pensionsålder och som misskött sin ekonomi med överbudspolitik....

    Bosse
  • Jenny Wennberg
    22 juli 2020

    Hej Owe! 

    Europa har definitivt mått sämre än nu. Det är också därför kol- och stålunionen en gång bildades. Man kan tycka vad man vill om krispaketet såklart, men kris och nöd i europeiska länder riskerar leda till politisk instabilitet. 

  • 22 juli 2020

    Bra att motståndet mot plutokraterna i Bryssel har vaknat vad ska vi med EU skiten till?Skattebetalarna ska betala 45 miljarder för att företagen ska kunna dela ut miljonvinster till ägarna resten skatteplaneras bort.Låt företagarna betala EU avgiften de är ju bara dom som tjänar på EU samarbetet,svenskaknegare står som förlorare pga Schengen, dåligt betalda jobb har vi ju ändå oavsett!Samarbete i händelse av kris?Uhh, vadå?Minskad krigsrisk? Knappast när USA dikterar EU's utrikespolitik!Europa har aldrig mått sämre än nu!

    Owe Sjöö
  • Jenny Wennberg
    22 juli 2020

    Hej Peter!

    För krispaketet kommer EU ta upp lån. 

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.