FOI-chefen måste gå

I går kom beskedet från justitiekanslern. Det blir en förundersökning om läckorna kring den saudiska ­vapenfabriken. JK tänker kort sagt leta reda på den som berättat att svenska myndigheter – stundtals i form av bulvanföretag – beväpnar en av världens värsta diktaturer.

När försvarsminister Sten Tolgfors ­försvarar affärerna brukar han säga att de öppnar för en dialog om mänskliga rättigheter med den saudiska regimen. Efter JK:s besked måste man fråga sig om det inte är den svenska regeringen som lyssnat till de saudiska argumenten i stället för tvärtom.

Meddelarfriheten – alltså rätten att ­tala anonymt med journalister – är grundlagsfäst i Sverige. Eftersom vi ­talar om offentligt anställda råder dessutom förbud att efterforska källor.

Det är regler som inte kommit till av en tillfällighet. Rätten till information

– ibland obekväm information – är en hörnsten i demokratin. Om vi som medborgare inte får veta vad som händer kan vi inte heller utkräva ansvar.

Det var länge sedan det demonstrerades med sådant eftertryck som i den saudiska vapenaffären. Det har ljugits och det har slirats på sanningen. Dessutom har försvarsdepartementet och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tillsammans slitit ut en hel uppsättning hemligstämplar

i försöken att undanhålla sanningen.

Nu väljer alltså justitiekanslern att ­jaga den som skvallrat. Det är komplett oanständigt.

I dag ska den som anmälde saken, chefen för FOI, Jan-Olof Lind svara på frågor i riksdagens försvarsutskott. Det saknas onekligen många svar.

Att leverera dem borde bli Linds sista arbetsuppgift som generaldirektör.

Följ ämnen i artikeln