Dina plastpåsar dödade valarna

Tretton ihjälsvultna kaskelotter flöt  tidigare i år iland i Tyskland. Deras magar var fulla med plast.

Tidigare i år spolades tretton kaskelotter i land i Tyskland. De stora valarna hade svultit ihjäl eftersom deras magar var fulla av plastföremål.

Abborryngel i Östersjön har börjat äta plast i stället för plankton och i världshaven flyter öar av plastskräp stora som Sveriges yta.

Varje år producerar världens länder cirka 300 miljoner ton plast. Bara vi svenskar använder till exempel tre miljarder plastpåsar per år. Plast är ett fantastiskt praktiskt material, men dagens konsumtion är inte hållbar. Problemet är nedskräpningen och de farliga utsläppen.

Mikroplaster i haven

Det handlar framför allt om så kallade mikroplaster, alltså plastpåsar, leksaker och smink som brutits ned till små partiklar av sol, vind och vatten. Reningsverken klarar inte att ta hand om allt som spolas ner i avloppen. Mikroplaster innehåller olja som likt en svamp suger upp miljögifter. De äts upp av fåglar, musslor och fiskar och hamnar till sist på våra tallrikar.

Kemikalieinspektionen har i en aktuell stickprovsundersökning på 160 plastvaror hittat farliga ämnen i hälften av föremålen. Var tionde plastvara innehöll förbjudna kemikalier. Det har rört sig om en haklapp, ett duschdraperi, en yogamatta och en duschslang. Vardagliga ting som vi använder utan att reflektera över.

Men plasten kan läcka bly, kadmium och kemikalier – ofta ftalater och klorparaffiner – som kan vara cancerframkallande och i värsta fall hormonstörande. Bly och kadmium kan ge skador på nervsystemet, påverka njurfunktionen och bidra till benskörhet.

Förbud av plastpåsar

Trots regler och förbud säljs fortfarande plastvaror med farliga ämnen – många tillverkade i PVC-plast – på svenska marknaden. Ofta har varorna importerats från Asien. Det är inte bara konsumenterna som utsätts för onödiga risker utan det är också ett arbetsmiljöproblem för de som tillverkar varorna.

Enligt ett EU-direktiv ska användningen av plastkassar minskas med hälften till 2025. Naturvårdsverket har föreslagit att priset på plastkassar höjs till fem kronor. Hittills har den rödgröna regeringen avfärdat idéer om en plastskatt. I Frankrike är det sedan i somras förbjudet med plastpåsar i affärer. Till årsskiftet ska alla plastförpackningar vara borta och ersättas med nedbrytbara påsar av potatis- och majsstärkelse. Sverige får inte vara sämre.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.