Mejla

Daniel Swedin

Hummerhögern vill att du ska stå rakt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jordan B Peterson är poppis
Jordan B Peterson är poppis

LEDARE

Det är mycket som är iögonfallande med psykologiprofessor Jordan B Peterson. Det här med humrarna förstås.

Styrka och disciplin

Mannen som New York Times-koluministen David Brooks har kallat ”västvärldens mest inflytelserike intellektuelle” hävdar att eftersom människans och hummerns nervsystem styrs av serotonin så är alla hierarkier i mänskliga samhällen biologiskt naturliga.
Han är firad föreläsare, Youtube-stjärna och alldeles nyligen har han skrivit en bok - ”12 livsregler: ett motgift mot kaos” - som ligger högt på boklistorna i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Boken innehåller uppmaningar om att sova regelbundet, stå rak i ryggen, ha ett välstädat hem, klappa katter. Styrka, disciplin och heder gör dig lycklig. Självhjälp för en publik som inte läser självhjälpsböcker.
Petersons Youtube-kanal har 700 000 prenumeranter och enligt hans egen uppskattning är 90 procent av dem unga män.

Och Peterson ömmar för dem. De unga männen har blivit svaga, rotlösa och hatiska av att den traditionella mansrollen, heterosexualiteten och kärnfamiljen är i upplösning. Skyldig är, enligt Peterson, den normupplösande konspiration som han kallar ”nymarxism”. Det är därför han kan säga att feminister blundar för människorättsbrott i Saudiarabien för att de egentligen längtar efter att bli dominerade av män.

Så har Peterson blivit en andlig fader för en nätbaserad nyhöger som söker efter en kylig vetenskapsman som med förment rationella argument - hummern! - kan ta itu med feminister och samtidigt explodera i ett uppträdande som liknar Peter Finchs karaktär i filmklassikern "Network". Ni vet, den grånade tv-mannen som tröttnar på all förljugen skit och blir en gastande sanningssägare.

Själv har Peterson distanserat sig från rasisterna och säger att hans idéer snarare lockar bort män från extremismen. Vänstermagasinet New Statemans Stephen Bush har skrivit att de män som läser Petersons bok och tar till sig av hans råd sannolikt kommer att må bättre än de gjorde innan. Lite struktur i livet är inte fel. Problemet är Petersons avfärdande av samhälleliga strukturer. Det finns ju inga maktordningar att bråka om eftersom vi är typ kräftdjur.

Ett städat rum

Och kanske är det vad som gör psykologiprofessorn så intressant för en mer traditionell höger. Om det viktigaste budskapet till unga män är att det nymarxister som ligger bakom deras vantrivsel och främlingskänsla - och att det bästa man kan göra är att städa sitt studentrum - så döljs orsaken till vår tids omvälvningar: den oreglerade hyperkapitalismen.

Det är vårt ekonomiska system som utplånar den patriarkala familjeförsörjaren och de arbetsplatser han brukade gå till. Som slagit undan fötterna på traditionell arbetarklass. Som finner flexibilitet långt mer lönsamt än stabilitet och trygghet. Som gör att man måste lämna hem och familj i hopp om att tjäna pengar någon annanstans.

I kristider pratar hummerhögern helt enkelt hellre om nervsystem än utsugarsystem.

LEDARE: En fascism för vår tidLEDARE: Rasismens teorier är Breiviks praktikLEDARE: När hatet skriver sitt eget manifest

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Män måste sluta överskatta sin IQ

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kapitalism

Kulturdebatt

Youtube

Socialism