Arbetslös? Regeringen låtsas att du inte finns
Allt är frid och fröjd, meddelar Mats Persson
När året inleddes steg arbetslösheten i Sverige till 10,4 procent, men arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) ser ingen risk för massarbetslöshet.
Ja, du läste rätt. Det är inte jag som skrivit fel. Han sa faktiskt så.
Göran Persson låg sannolikt sömnlös när arbetslösheten var kring 6 procent. Faktum är att Fredrik Reinfeldts allianspartier i valrörelsen 2006 kallade dessa 6 procent för just massarbetslöshet. Fram till lågkonjunkturen på 1990-talet låg siffran stabilt kring 2–3 procent.
Nu är den alltså 10,4 och Mats Persson verkar sova som ett barn. Enligt honom är allt i sin ordning, tydligen.
Det är uppenbart att regeringen vägrar se allvaret i situationen. Cirka 600 000 personer saknar idag ett arbete att gå till.
Det handlar om föräldrar som kämpar för att sätta mat på bordet till sina barn. Att inte ha ett jobb att gå till på dagarna skapar också stor ensamhet. Utan en meningsfull arbetstillvaro ökar risken att hamna utanför samhällets ramar.
Var fjärde ung på arbetsmarknaden saknar jobb.
För Sveriges ekonomi är situationen såklart en katastrof. Att vi inte nyttjar mer av vår arbetskraft försämrar tillväxten och lämnar stora hål i bemanningen av välfärden.
Tidöregeringen har klarat lågkonjunkturen exceptionellt dåligt. Sveriges tillväxttakt har varit i EU:s absoluta bottenskikt. I fjol gick 10 141 aktiebolag i konkurs, vilket är nytt rekord. Nyföretagandet är det sämsta sedan finanskrisen 2008–2009.
Att Donald Trump nu valt att skjuta världsekonomin i sank kommer göra saken värre. Den amerikanska presidenten har med sin tulloffensiv inlett ett handelskrig. För ett litet exportberoende land som Sverige är det en mardröm.
Finansmarknaderna är i fritt fall. Tullar leder till att priser på varor stiger. Inflationen, som vi sett sjunka tillbaka, kan åter ta fart. I USA varnas det nu för en antågande recession som skulle ge svallvågor världen över.
Värst kommer låginkomsttagare och arbetslösa att drabbas.
Lågkonjunkturen kan bli betydligt längre än vad många räknat med – och Tidöhögern saknar både lägesinsikt och plan för att bemöta situationen.
Det finns mycket regeringen kan göra för att parera de dåliga tiderna. Men då måste man tänka om.
Att skära ner på arbetsmarknadsutbildningar var idioti. Att ta bort investeringsstöden för hyresbostäder likaså. Att stoppa investeringar i järnvägar och stamnät till ny elproduktion gynnar inte tillväxten.
Finanspolitiken har varit kroniskt passiv. Nu är det läge för satsningar.
I mars passerade Sveriges arbetslöshet Greklands och Colombias. Men det är såklart fullt normalt. Allt är frid och fröjd, meddelar Mats Persson.
