Le Pen har hittat Macrons ömma tå

Trumpfaktorn kan avgöra valet i Frankrike - och i Sverige

Marine Le Pens högerextrema parti Rassemblement National ligger just nu på rekordhöga siffror i opinionsmätningar inför söndagens val.

Många var chockade den där kalla novembernatten 2016 när Donald Trump vann presidentvalet över Hillary Clinton. Hur var det möjligt? Förutom en inte obetydlig assistans från bland annat Ryssland och Facebooks algoritmer spelade plånboksfrågan en avgörande roll.

Trump riktade sig – åtminstone i retoriken – till den amerikanska arbetar- och medelklassen.

USA skulle bli fantastiskt igen. Så där som det var förr, när förorterna blomstrade och amerikaner både kunde försörja sig på sina jobb och ha en ljus framtidstro.

Ekonomin avgör

"Det är ekonomin, dumbom", sa redan Bill Clinton på sin tid. Den politiker som har ordning på ekonomin och bäst idéer om hur det ska bli bättre för vanligt folk brukar som regel vinna val.

Nu står vi inför en ytterst osäker framtid.

Ryssland för sitt aggressionskrig mot Ukraina, som i värsta fall kan sluta med kemiska vapen eller värre än så. FN:s klimatpanel har i veckan varnat för att vi rusar rakt mot en klimatkatastrof. Pandemin har inte heller blåst över.

Ändå ser vi hur plånboksfrågan avgör vilka partier medborgare väljer att rösta på.

Orbáns storseger

I söndags vann Ungerns premiärminister Viktor Orbán och fick återigen supermajoritet i parlamentet. Det innebär att han i princip kan styra och ställa som han vill. Hittills har vi sett vart det lett – mot en nedmontering av demokratin och ett mer auktoritärt samhälle.

Oberoende valobservatörer konstaterade att det inte fanns några rättvisa förutsättningar för valet i Ungern. Oppositionen var dömd på förhand på grund av sämre möjligheter att nå ut.

Men för Orbáns anhängare brukar framför allt en sak lyftas fram: plånboksfrågan.

Barnfamiljer skattebefrias, de får gynnsamma bolån och stora bidrag från staten. Då spelar mänskliga rättigheter en sekundär roll.

Le Pen spurtar

Samma utveckling ser vi inför valet i Frankrike på söndag. Högerextrema Marine Le Pen har gjort en U-sväng från att fokusera på invandringskritik och EU-motstånd. Nu talar hon enbart om ekonomin, särskilt om landets låginkomsttagare.

Det har gett henne ett lyft i opinionen och hon ser för första gången ut att ge den sittande presidenten en match.

Emmanuel Macron spåddes en promenadseger, men många är trötta på "de rikas president" som han kallas. Hans förslag att höja pensionsåldern är också djupt impopulärt.

Tänkvärt för ”Magda”

Trump, Orbán och Le Pen är i grunden rasistiska och illiberala politiker. Men det går inte att vinna mot dem om man inte har en politik som tar inflation, prishöjningar och räntor på stort allvar.

"Först kommer maten, sedan kommer moralen", som dramatikern Berthold Brecht sa.

Det är något för Magdalena Anderssons regering att ha i åtanke inför höstens val.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.