Läs remissvaren i lugn och ro Nordmark

Ingen brådska i Las-frågan

Den 26 oktober, alltså på måndag, ska remissvaren på Gudmund Toijers utredning om Las vara inne. Centerpartister, liberaler och av någon anledning Dagens Nyheters ledarsida vill förvandla datumet till en politisk stupstock.

Med remissvaren på plats förväntar de sig att Eva Nordmark och Stefan Löfven ska ge besked om att utredningen ska genomföras. I sin helhet.

Det är nonsens av åtminstone tre skäl.

För det första därför att remissrundans hela syfte är att utvärdera förslagen. Att bestämma sig innan man har fått höra invändningarna skulle inte vara särskilt seriöst. Speciellt som vi kan vet att Las-utredningen kommer att få hård kritik.

Obalanserat förslag

Utredningens egna experter beskriver resultatet som obalanserat.
Facken har varit samstämmiga i sina fördömanden. Det lär återspegla sig i remissvaren.

Medlingsinstitutet, statens egen myndighet för samverkan mellan fack och arbetsgivare, har dessutom redan sågat förslagen. Det skulle bli för fyrkantigt och skapa problem, enligt remissvaret som kom redan i veckan.

För det andra därför att läget just nu verkligen är oklart. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare misslyckades i förra veckan, i alla fall delvis. En enig LO-styrelse tackade nej till uppgörelsen, bland annat därför att frågan om otrygga anställningar inte fick någon rimlig lösning.

Enigheten mellan LO-förbunden är dock knappast fullständig. I tidningen Arbetet beskriver i dag sju förbund arbetsgivarnas bud i Las-förhandlingarna som en krigsförklaring. Å andra sidan har sju förbund tydligen avstått från att underteckna artikeln.

Samtidigt tackade arbetsgivarna och tjänstemännen ja till en avtalstext. De representerar halva arbetsmarknaden.

Känsligt förhandlingsläge

Dessutom befinner sig kollektivavtalsförhandlingarna i sitt känsligaste läge.

Ingen vettig politiker kan tycka att det är bråttom att vifta med lagstiftning precis nu.

Och för det tredje finns det onekligen ett parlamentariskt problem. Liberaler och Centerpartister kan tycka vad de vill, men den ministär de försöker domptera är faktiskt en minoritetsregering. Och som inte minst Jonas Sjöstedt påpekat går det inte att avtala bort parlamentariska realiteter.

En politisk uppgörelse kan innehålla vad som helst men om den inte överlever riksdagsbehandlingen faller regeringen. Med en pandemi som tar omtag, en global ekonomisk kris och halva mandatperioden avklarad måste man heta Jimmie Åkesson för att gilla den tanken.

Det finns absolut problem på svensk arbetsmarknad. Men inga som kräver politiska besked på måndag, eller någon annan måndag i närtid.

Eva Nordmark kan läsa remissvaren i lugn och ro.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.