Kapplöpning i norr ska rädda klimatet

Sverige har unika förutsättningar

Det som händer i norra Sverige beskrivs som en kapplöpning. Ska Hybrit - projektet där SSAB, LKAB och Vattenfall samarbetar - bli först i världen med att tillverka stål utan kolutsläpp. Eller ska H2 Green Steel - satsningen som nyligen presenterades – hinna före?

Det som händer i Norrbotten kan vara större än så. För Boden och Gällivare, för Sverige och för hela världen.

Kolet är en del av kemin när malmen förvandlas till järn och stål

Stålindustrin släpper ut enorma mängder koldioxid, den viktigaste växthusgasen. Globalt står man för sju procent av utsläppen. I Sverige är siffran tio. Om vi inte vill att klimatet ska kollapsa måste de bort.

Samtidigt har kol alltid varit en del av stålproduktionen. Och det är inte något så enkelt som en energiråvara som kan ersättas med annan energi. Kolet är en del av kemin när malmen förvandlas till järn och stål.

Hybrit-projektet gör om den processen från grunden. Kolet ska ersättas med vätgas och i stället för koldioxid ska processen släppa ut vatten. En försöksanläggning i den gamla kolhamnen i Luleå startades i höstas. Och i förra veckan kom beskedet att den förre LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ska arbeta med projektet.

Nu får man alltså konkurrens. Bara några mil bort, i Svartbyn utanför Boden, ska företaget H2 Green Steel tillverka kolfritt stål med en liknande process.
Initiativtagarna talar om 1 500 minst arbetstillfällen. Det största som hänt sedan bygget av Bodens fästning, sa kommunalrådet Claes Nordmark. Det är ett perspektiv. Till att börja med handlar det om en investering på 25 miljarder och produktionen ska kunna starta redan 2024.

Ändå är det blygsamt jämfört med LKAB:s planer. I november talade man om investeringar på 400 miljarder i Kiruna och Gällivare. Industrin räknar med att politiker i hela världen måste styra bort från kolberoendet. Det känns som proppen har gått ur.

Först i världen. Det är stora ord att tänka. Att tala om kapplöpning är lockande.

Den som följer nyheter om industriprojekt och storslagna investeringsplaner vet dock att det är klokt att behålla ett visst tvivel. Det är inte alltid optimismen verkligen leder till jobb, vinster och produktion.

Men det som händer i Norrbotten just nu kan bli verklighet. Det handlar om ett teknikskifte som måste genomföras och om en produkt som världen inte kommer att kunna vara utan. De bästa förutsättningarna att genomföra skiftet finns uppenbarligen just i norra Sverige.

Här är omställningen inte ett hot. Den är en möjlighet.

Det ser kanske ut som en kapplöpning mellan två företag. Men lyfter vi blicken kan vi se att det ännu mer är mänsklighetens kapplöpning med klimatförändringarna vi betraktar. Och att Norrbotten har tagit täten.