Historisk är rätt ord om nästa års budget

En kris dagens politiker inte har sett

Historisk är ett ord Magdalena Andersson har fått använda många gånger i dag. Det är ingen överdrift. Budgetpropositionen för 2021 är verkligen historisk.

Låt oss bara sätta dagens förslag i ett sammanhang. Under det andra kvartalet 2020 föll värdet av de varor och tjänster som produceras i Europa med 11,4 procent. Sedan i mars har nästan 100 000 svenskar varslats om uppsägning och Tillväxtverket har beviljat permitteringsstöd för 575 000 personer.

Världen och Sverige står mitt i en ekonomisk kris av ett slag som dagens politiker aldrig har mött tidigare. Att Magdalena Andersson i den situationen kan lämna över en budget med stimulanser på över 100 miljarder är ett uttryck för politisk beslutsamhet. Att pengarna dessutom kan lånas utan att ett enda internationellt kreditvärderingsinstitut kommer att höja på ögonbrynen är ren råstyrka.

Statens ansvar och demokratins räckvidd

Bakom störtskuren av enskilda förslag finns en helhet som handlar om statens ansvar och demokratins räckvidd.

Finansdepartementets beräkningar visar att förslagen kommer att få bra fördelningseffekter. Det är viktigt, inte bara därför att minskade klyftor måste stå överst på varje socialdemokratisk finansministers dagordning. Stöd till de som har minst resurser är dessutom bra politik i tider av kris.

Det finns inslag i nästa års budget som är svåra att förstå sig på. Ett nytt jobbskatteavdrag, sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och de höjda taken för rutbidrag till exempel.

Men det finns också poster som på allvar kan bygga Sverige starkare. Att statens stöd till kommunerna nästa år höjs med ytterligare tio miljarder betyder att skolan, omsorgen och vården får större möjligheter att skapa välfärd.

Tror någon att Elisabeth Svantesson eller Oscar Sjöstedt skulle ha gjort den prioriteringen?

Klassisk krispolitik

Pensionstillägget på 600 kronor betyder inte bara att Socialdemokraterna kan bocka av ett vallöfte. Framför allt innebär det att en stor grupp som arbetat hårt för en låg lön får lite lättare.

Dessutom är det klassisk krispolitik. Pengarna som betalas ut kommer att skapa konsumtion, och jobb.

Till sist kom också nyheten att höjningen av ersättningen och lättnaderna i kvalifikationsreglerna i a-kassan förlängs. Inte en permanentning som de fackliga organisationerna har krävt, men två års andrum.

En återgång till de tidigare reglerna lär inte bli aktuell i framtiden heller. Pandemin gjorde bristerna i a-kassan uppenbar för alla. För de som drabbats av arbetslöshet har haveriet varit lätt att se under lång tid.

Historisk är alltså ordet Magdalena Andersson kommer att använda. Trots att den är en kompromiss finns det täckning för det i 2021 års budget.