Kommunernas kris är långt ifrån över

Varenda krona kommer att behövas

Kommunerna går mot ett rekordår, i alla fall om vi ska tro prognoserna från organisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Alla poster är långt ifrån färdigräknade och kommunernas ansökningar om ersättning för coronakostnader ska granskas innan de godkänns. Ändå ser det alltså ut som inte en enda av landets kommuner kommer att ha röda siffror 2020.

Med tanke på pandemin och att 64 kommuner hade underskott förra året är det smått häpnadsväckande. Någon skulle kanske till och med tänka att alla larm om resursbrist i välfärden varit överdrivna.

Inget kunde vara mer felaktigt.

Strategin har fungerat

Kommunerna överskott beror på två saker. För det första att den svenska strategin mot pandemin ännu så länge har fungerat. Med snart 6 000 döda tar det emot att skriva det, men i jämförelse med vad vi fruktade i våras har samhället trots allt fortsatt fungera.

Skatteintäkterna har inte heller rasat på det sätt man fruktade. En orsak är permitteringssystemet. Det kommer att ta tid att reda ut hur många jobb korttidspermitteringarna har räddat. Att det är många kan vi dock vara säkra på.

Den andra anledningen är regeringens ekonomiska politik. Magdalena Andersson lovade att staten skulle ställa upp, och staten har ställt upp. SKR räknar med att kommunerna under året fått 50 miljarder extra kronor i olika typer av statligt stöd.

50 miljarder, till konkret välfärd. Det är en summa som nästan inte har förekommit i svensk politik tidigare.

Problemen finns kvar

När vardagen återvänder finns dock problemen kvar. Behoven i äldreomsorg och socialtjänst fortsätter att växa. Skolor och förskolor skulle behöva resurser för att ge alla barn rätt chanser från början. Och vården ska vi inte ens tala om.

Dessutom befinner sig Sverige och världen i en lågkonjunktur. Mellan april och juni föll Sveriges BNP med nästan 8 procent. Många andra länder drabbades värre. Arbetslösheten tangerar tio procent, och risken att den biter sig fast är uppenbar.

Det kommer att påverka kommunernas inkomster, och deras utgifter. Arbetslöshet sänker skatteintäkterna och ökar de sociala kostnaderna.
Till och med den mest mörkblå moderat måste inse att skattesänkningar nu inte bara skulle vara provocerande utan direkt farliga.

I den budget som Magdalena Anderson presenterat finns över 20 miljarder till kommunerna. Vart enda öre kommer att behövas, precis som det överskott som förhoppningsvis blir kvar efter det här året.