Sluta förstöra för e-sporten, Damberg

Hade e-sporten erkänts hade The International inte mött problem

Riksidrottsförbundet har under lång tid vägrat anpassat sig till den allt svårare gränsdragningen mellan e-sport och andra mer traditionella idrottsformer. Under pandemin valde till exempel Formel 1 och Formel E att själva satsa på virtuella race. De fylldes med samma spänning och skandaler som vilken tävlingshelg som helst.

Den största skandalen, där den tyska Formel E-föraren Daniel Abt försökte vända sina dåliga resultat genom att i smyg byta ut sig själv mot en professionell e-sportsförare i den virtuella förarstolen lär gå till historieböckerna. För Daniel Abt ledde det till en diskvalificering i tävlingen och en förlorad plats i Audis lag även i framtida, ordinarie, tävlingar.

Enormt engagemang

E-sportens internationella stortävlingar har hundratals miljoner i vinstpotten och samlar miljontals tittare världen över. Gräsrotsengagemanget genom bland annat svenska e-sportsföreningen finns där. Redan i dag satsar fotbolls- och hockeyförbundet på e-sporten inom sina respektive verksamhetsområden. Att e-sporten då av riksidrottsförbundet fortfarande envist nekas tillgång till den svenska idrottsmodellen blir allt mer absurt.

Kategoriseringen har stor betydelse. Förra veckan nekades lagen i den stora DOTA 2 turneringen "The International" möjligheten att ansöka om idrottsvisum. Istället får turneringen åka till något annat land i Europa där lagarna möjliggör tävlingens genomförande. Inrikesminister Mikael Damberg skulle kunna se till att e-sportarna får ett undantag. Men regeringen är passiv.

Sverige sviker spelvärlden

Det är möjligt att våra nordiska grannar står som attraktiva alternativ. Finland har till exempel redan erkänt e-sportens status som en idrott inom sin modell. Hur man än vrider på det har riksidrottsförbundet bidragit till att Sverige, en mega-aktör inom branschen, svikit spelvärlden.

E-sporten ifrågasätts ofta när den söker sin rättmätiga plats inom idrottsvärlden. Riksidrottsförbundet motiverar sitt avståndstagande från idrotten genom att bland annat hänvisa till att "den fysiska prestationen är försumbar". Då bör det nämnas att riksidrottsförbundet redan stöttar och organiserar modellflygplanstävlingar och darttävlingar som visserligen kräver sin finess men knappast innebär en enorm fysisk prestation.

En idrott som förtjänar ordentlig organisering

E-sporten har likt andra idrotter utmaningar. Spelbolagen har oproportionellt stort inflytande över de stora internationella tävlingarna. Fotbollsveriges 51 procentsregel ligger väldigt långt borta för e-sportslagen. Samtidigt har föreningarna svårt att nå ut till hela sin målgrupp och bekämpa ohälsosamt spelande, isolation eller ett stundtals utbrett osportsligt beteende. Men lösningen på dessa problem ligger i att organisera idrotten, inte att isolera den.

Det är snarare en fråga om när än om e-sporten kommer likställas med övriga idrotter. Om riksidrottsförbundet väljer att fortsätta isolera e-sporten kommer det politiska trycket bara öka att detaljreglera svenskt idrottsväsende. Det är en väg alla skulle förlora på att gå.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.