Inga vallöften har uppfyllts

Väljarna kunde inte veta vad de skulle få

158 dagar efter fjolårets riksdagsval börjar så partiernas valanalyser ramla in. I går presenterade Centerpartiet sina slutsatser om varför man gjorde sitt bästa valresultat sedan 1988. Gabriel Wikström, som varit ordförande i Socialdemokraternas valanalysgrupp, var för sin del ute och förklarade varför S gjorde sitt sämsta val på över 100 år.

Annie Lööf och hennes partivänner kom bland kom högutbildade och högavlönade unga människor i storstäder – ”vinnarna på globaliseringen”, som de kallas i valanalysen – att betraktas som en garant för liberalism och öppenhet. Nu är utmaningen hur man ska locka folk som inte är vinnare.

Det var inte Socialdemokraternas problem i valrörelsen. En rejäl skärpning av migrationspolitiken – bara några månader innan valet – demoraliserade och demobiliserade valarbetare. Det plåstret borde man ha rivit av tidigare, tycker Wikström.

Missnöje med sjukvården, undermåliga lokala företrädare och SD:s förmåga att locka besvikna arbetarväljare som tidigare kanske inte röstat alls är andra förklaringar till det dåliga valresultatet för S.
För Wikströms gäng så spelar också det besvärliga parlamentariska läget under den gångna mandatperioden in. Alltså, att inget block hade majoritet och att Sverigedemokraterna kunde ställa till med så mycket jäkelskap i riksdagen.

Ja, den insikten lär ha präglat svenskarna när de stod vid valurnorna, men kanske inte på precis det sätt som Wikström tänker sig. I september 2018 bör nästan alla väljare ha förstått att de inte skulle få exakt det de röstade på.

Vilket skulle bevisas, och kanske allra mest för de socialdemokratiska väljarna.

Trots att Socialdemokraterna lovade att kraftigt skärpa varenda del av migrationspolitiken så var det inte så det blev. I uppgörelsen med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har S i stället förbundit sig att se till att fler ska få rätt till anhöriginvandring och möjlighet till uppehållstillstånd på grund av ömmande skäl.

Bra politik, men samtidigt har socialdemokratiska trygghetslöften ersatts med utfästelser om att a-kassan och anställningsskyddet ska försämras, att marknadshyror ska införas och att höginkomsttagare ska få massiva skattesänkningar.

Annie Lööfs globaliseringsvinnare kanske är nöjda. Vad S-väljarna tycker får vi veta 2022.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.