Mejla

Jonna Sima

Upploppen i Rinkeby ger inte Trump rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polis utsattes för stenkastning vid ingripande i Rinkeby i måndags kväll.
Polis utsattes för stenkastning vid ingripande i Rinkeby i måndags kväll.

Nyhetsflödet i går dominerades av Trump i vanlig ordning – och av upploppen och polisskjutningen i Rinkeby. Många försökte koppla ihop de båda händelserna.

Som bekant uppmärksammade USA:s president Sverige i lördags och påstod att ett terrordåd skulle ha inträffat här i fredags kväll.

Det visade sig att Donald Trump hade sett ett inslag på den högervinklande nyhetskanalen Fox News. Där utmålades Sveriges stora mottagande av flyktingar som en katastrof.
Det är kanske inte så konstigt om sådana som Jimmie Åkesson anser att måndagens händelser i Rinkeby ger Fox News och Trump rätt.
Högerdebattörer i Sverige har länge använt sig av ett alarmistiskt tonläge i flykting- och integrationsfrågor och talat om att systemkollapsen är närstående.

Viktigt hålla sig till fakta

När till och med en amerikansk president slänger sig med lösryckt information från tesdrivande tokhögersajter som Breitbart och Fox News är det desto viktigare för oss andra att hålla huvudet kallt.

Så vad var det som hände i måndags kväll?
Oroligheterna i Rinkeby började i samband med att polisen skulle göra ett ingripande mot en efterlyst person. De blev då utsatta för stenkastning och en polisman öppnade eld. Ett skott avlossades mot stenkastarna, ingen skadades.

Polisen kunde ta sig från platsen med den gripne. Efteråt sattes flera bilar i brand, ett par butiker plundrades och minst två personer ska ha misshandlats, varav en av dem är fotograf på Dagens Nyheter.

Oacceptabelt våld

Det är fullkomligt oacceptabelt att kriminella kan terrorisera hela bostadsområden, hålla de boende i skräck och attackera polis och räddningstjänst med våld och vapen.

Men upploppet i Rinkeby är faktiskt en konsekvens av att polisen sätter hårdare tryck mot kriminaliteten i området. Och mer polisnärvaro ska det bli. Till sommaren skulle en polisstation på 7 000 kvadratmeter och med 250 anställda öppnas i Rinkeby centrum. Men byggandet har dragits i långbänk och ser i dagsläget inte ut att vara klart förrän sommaren 2019.

Sverige – bäst i klassen

I dessa tider med fejknyheter och filterbubblor är det väsentligt att använda fakta korrekt och – som Stefan Löfven framhöll i sin kommentar om Trump – att vi även verifierar den information som vi sprider.

I internationella mätningar rankas Sverige bland världens främsta när det kommer till såväl integration som levnadsstandard och säkerhet.
Som en jämförelse dör i snitt en person per år i polisskjutningar i Sverige, i USA var antalet 963 personer i fjol.
Utmaningarna för integration, och mot gängkriminalitet och de ökande klyftorna kvarstår och måste bekämpas.

Men på det stora hela är Sverige ett land som Donald Trump och de flesta i världen bara kan drömma om.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.