Chefen ska inte utse ditt skyddsombud

Svenskt Näringsliv har inte lärt sig någonting

Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm.

Den här våren har lärt oss många saker. Till exempel att ansträngningarna för att skapa en säker arbetsmiljö inte alltid är en dans på rosor.

Aldrig har vi väl kunnat läsa lika mycket om skyddsombud som hotar med att ställa in arbetet om inte arbetsvillkoren blir bättre. I kollektivtrafiken och - kanske framför allt - på äldreboenden har arbetsmiljön blivit en signal på problem i verksamheten.

Landets skyddsombud tillhör hjältarna i kampen mot pandemin.
Därför blir det så mycket märkligare att läsa tidningen Dagens Arbetes intervju med Svenskt Näringslivs expert på området, Amelie Berg.

För några veckor sedan fick hennes organisation med sig riksdagen på att säga nej till regeringens förslag om att utöka de regionala skyddsombudens mandat.

Stöttar arbetsmiljöarbetet

Regionala skyddsombud utses av facken och ska framför allt stötta arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser som saknar eget skyddsombud. Regeringen vill ge dem tillträde till arbetsplatser, även om det inte finns några fackliga medlemmar.

Centerpartiet och Liberalerna gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna och Moderaterna för att stoppa förslaget. Det var dumt och kommer både att innebära sämre arbetsmiljö och orättvisa konkurrensvillkor. Men det gjorde direktörerna på Storgatan i Stockholm glada.

Svenskt Näringsliv är dock inte nöjda. Amelie Berg förklarar för Dagens Arbete att hon vill avveckla hela det fungerande systemet med regionala skyddsombud. Hon kan tänka sig något slags statliga inspektörer.

Arbetsgivarna har fått styra

Den idén har knappast blivit lättare att begripa efter avslöjandet om hur Arbetsmiljöverket låtigt andra myndigheter och arbetsgivare styra besluten om skyddsutrustning.

Ändå vill Svenskt Näringsliv gå ännu längre. I dag är det i första hand den fackliga organisationen som har ansvar för att utse lokala skyddsombud. Finns det inget lokalt fack ska de anställda lösa det på något annat sätt.
Risken är förstås stor att det inte blir av, eller att chefen tar över.

Amelie Berg vill ändra på dagens regler. Får hon bestämma ska den fackliga organisationen inte längre ha företrädesrätt när skyddsombud ska utses. Det är inte alla som vill vara med i facket, som hon uttrycker det.

Provocerande och arrogant

I praktiken skulle den ordning Svenskt Näringsliv föreslår på många håll betyda att det blir arbetsgivaren som bestämmer vem som ska bli skyddsombud. Är det någon som tror att ett sådant ombud kommer att stoppa ett farligt arbete?

Att på fullt allvar föreslå att ett fungerande system för arbetsmiljöarbete ska rivas upp är märkligt. Att driva frågan just nu, när landet tillsammans kämpar sig igenom en pandemi, är provocerande och arrogant.

Det är talande att Sverigedemokrater, Moderater och Kristdemokrater sväljer direktörernas argument. Liberaler och Centerpartister borde hålla sig för goda för sällskapet.

I det senaste avsnittet av podden "Jobbet" diskuterar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Aftonbladets Ingvar Persson bland annat skyddsombudens ställning.