EU hostar lite medan Ungern blir diktatur

Folkhälsan har blivit ett vapen

Viktor Orbán och Ungerns regeringsparti Fidesz har tagit över all makt i landet och i praktiken avskaffat demokratin som en del av att bekämpa coronaviruset. EU, Sverige och svenska Kristdemokraterna och Moderaterna måste agera.

UNGERN
Europa fick igår en ny diktatur. Att läsa om hur det gick till är som att gå igenom ett gammalt skolboksexempel från hur varje totalitär regim har tillskansat sig makten de senaste 100 åren. Totalitära ledare passar på mitt i en kris.

Undantagslagar och fullständig centralisering av makten är receptet. Hur länge detta undantag ska gälla meddelas aldrig. Diktatorn påstår sig vilja "skydda folket" – genom att beröva dem alla rättigheter.

Alla eventuella folkomröstningar och val ställs in.

Så har nu skett i Ungern, efter att parlamentet i går avskaffade sig själva och gav all makt till Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz. Alla eventuella folkomröstningar och val ställs in. Orbán behöver inte längre ha parlamentets godkännande för nya lagar eller andra regeringsinitiativ. Journalister som sprider "falsk information", vars sanningshalt bedöms av Orbán och regeringen, riskerar fem års fängelse.

Dessa så kallade nödlagar i Ungern gäller på obestämd tid. Bara regeringen själva kan avskaffa dem.

 
Coronan har skapat en farlig tid. Dels på grund av smittans hot mot människors liv och hälsa, men också för att insatserna mot viruset i fel händer riskerar vår demokrati och våra friheter. På obestämd tid.

Kina är världens mest digitaliserade diktatur.

Kina har hyllats av WHO för sina kraftiga insatser mot smittspridningen i Wuhan. Åtgärderna har varit några av de mest drakoniska i världen där människor spärrats in och spårats med ansiktsigenkänning och appar.
Kina censurerade de första läkarna som larmade om den nya sjukdomen, vilket resulterade i att världen tappade minst en månad i kampen mot smittan. När smittspridningen väl kom i gång på allvar kastades de flesta utländska journalister ut. De som lyckats hålla sig kvar inom landet har blivit kraftigt rörelsebegränsade. Kommunistpartiet kräver monopol på all information som sprids. Det gör den också opålitlig.

 

Kina är världens mest digitaliserade diktatur. I och med coronakrisen går nu också delar av taktiken och tekniken på export. Iran, till exempel, lanserade en informationsapp om coronasmittan som visade sig vara ett rent spionprogram för medborgarna.

 

I och med att Kinas åtgärder lyfts fram som framgångsrika överväger också demokratier strikt frihetskränkande åtgärder. I Spanien övervakas karantänen av drönare. Militär och polis fyller gatorna runt om i Europa. I Israel, ibland känt som mellanösterns enda demokrati, har Benjamin Netanyahu drivit igenom lagar som ger Israels säkerhetstjänst rätt att bevaka all personlig mobil- och datatrafik bland coronasmittade. Man har alltså infört massövervakning på detaljnivå. Israelers Facebooktrafik och telefonsamtal ligger nu i statens händer. Lagarna ska gälla tills undantagstillståndet har upphävts. Och i 60 dagar därefter. "För att skydda folket".

Fascister har alltid varit besatta av "renhet" och "hygien".

Det är uppenbart att folkhälsan i land efter land förvandlas till de totalitära krafternas vapen. Även det är plockat ur vilken historiebok om 1900-talet som helst. Fascister har alltid varit besatta av "renhet" och "hygien". Och nu är vi där igen:

Ny bevakning smygs ut, friheter begränsas för att "skydda folket", och man räknar med att vi ska vänja oss vid all ny kontroll och inte protestera ens när allt är över. Det här är också skillnaden mellan totalitära och demokratiska krafters frihetsbegränsningar. Vissa strikta åtgärder är nämligen helt nödvändiga för att skydda folket, men en demokrati garanterar transparens kring åtgärderna och framförallt finns löftet om ett slutdatum för inskränkningarna.

 

För Ungerns del finns det trots allt en möjlig utväg. Orbán har förvandlat landet till EU:s första diktatur, samtidigt som Ungern till stor del är beroende av det ekonomiska stödet från unionen. Men EU byggdes inte för diktaturer, och här bör man också sätta ned foten.

 

Regeringspartiet Fidesz sitter i parlamentsgruppen EPP, tillsammans med bland annat svenska kristdemokrater och moderater. Att partiet inte kastats ut för länge sedan är en skam, men nu är det definitivt dags, även om det inte räcker.

I Coronakrisens spår föreställer sig många i Sverige att krise kommer innebära den starka statens återkomst. Så kan det gott bli, men Sverige bör också ta tillfället att åter bli världens främsta humanitära supermakt. I frågan om Ungern kan man gå före och ställa kravet på EU: Ungern måste uteslutas för gott.

Eller på obestämd tid – tills Orbán avskaffat sin nytillskansade makt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.