Nej, Ebba Busch står inte ovanför lagen

Unikt att partiledare kallas till polisförhör

Ebba Busch kommer att delges misstanke om grovt förtal, men överväger varken timeout eller avgång.

I går firades Ebba Busch sex år som partiledare. Men den festligheten hamnade i skymundan för något mindre kul. Något som borde vara KD-ledarens stora huvudbry.

I fredags blev det nämligen klart att Ebba Busch kallas till polisförhör i slutet av maj där hon kommer delges misstanke om grovt förtal.

Ebba Busch nekar till anklagelserna.

I de flesta andra partier skulle en folkvald inte ha något val i en sådan situation. Det hade på sin höjd kunnat stå mellan att ta en paus eller att avgå.

Men Kristdemokraterna är inte vilket parti som helst. Det om något blir tydligt här. För Ebba Busch har mest ägnat helgen till att svara på grattishälsningar och hon verkar inte jättebrydd.

Följetongen om hustvisten

KD-ledarens husköp har blivit en lång följetong. Dels är det hustvisten som ännu inte är löst mot en 81-årig säljare som verkar tycka sig ha blivit lurad. Och sedan februari handlar det lika mycket om Ebba Buschs Facebook-inlägg där hon spred allvarliga negativa uppgifter om motpartens juridiska ombud.

Och det vi nu ser – en partiledare som sitter kvar och låtsas som att det regnar trots att hon kallats till polisförhör – är något helt nytt i svensk politik.

Det är svårt att inte se hur KD:s strutsande just nu liknar USA:s förra presidents sätt att hantera frågor. Hur det agerandet var helt i sin ordning när Trump anklagades för skattebrott, för kopplingar till Putin och korruption. Allt kunde ändå viftas bort som fake news. Tillsammans med konspirationsteorier om hur alla som inte höll med bara vill förstöra, suddades gränserna ut för vad som var rätt och fel. Vad som var upp eller ner.

Lärdomen av Trump – som KD nu verkar försöka anamma – är att det enda viktiga är vad man kallar saker. Inte vad de egentligen är.

Därför är det helt logiskt när lojala KD-megafoner som tidigare medarbetaren Per Gudmundsson som enda kommentar twittrar att "I Sverige är det brottsligt att säga det som är sant."

Men ingen står ovanför lagen i Sverige. Inte ens en kristdemokratisk partiledare. Hur anti-etablissemang man än vill vara eller hur populistisk ens politik än är.

En viktig sak verkar Busch och hennes följe helt förbise när de struntar i situationens allvar. I den senaste Novusmätningen – som kom före nyheten om polisförhöret – fick KD endast 4,2 procent av väljarstödet.

Läget är bräckligt, minst sagt. För oavsett hur rätt Busch och hennes närmaste tycker att hon har i att driva sitt husköp in absurdum eller att stanna på sin post trots polisförhör, verkar inte väljarna tycka det.

Väljarna då?

Och kritiken finns, om än inte särskilt högljudd. Den kristna tidningen Dagen lyfte i helgen argument för varför KD-ledaren borde ta en timeout. Att partiet behöver se vad som är viktigast här.

Det är inte svårt att hålla med.

Med bara ett drygt år kvar till nästa val borde partiets prioriteringar vara klara. Väljarna bör värderas högre än en partiledare som riskerar att kasta partiet ur riksdagen.

Oavsett om KD-ledaren sätter sitt hopp till en högre makt för att gå i hamn med både hus- och valvinst borde partiet inse att trumpism är fel väg att gå.