Mejla

Anders Lindberg

Navalnyjs kalsonger har gjort Putin löjlig

Västvärlden ligger lågt. Det har aldrig fungerat

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Journalisten Anna Politkovskaja mördades i en hiss. Liberalen Boris Nemtsov sköts ihjäl bakifrån utanför Kremls murar. Den avhoppade KGB-agenten Alexander Litvinenko förgiftades av en kopp te.

Budskapet från Vladimir Putin går inte att missförstå.

Underkasta dig – eller dö.

I tisdags dömdes den nuvarande ledaren för oppositionen, Aleksej Navalnyj, till över två års fängelse.

Inte första gången

Det var inte första gången i en rättssal. Ryska myndigheter har genom åren hittat på olika anklagelser för att få tyst på honom.
I augusti förgiftades han på ett flygplan av ett mordkommando från säkerhetstjänsten, FSB. Navalnyj räddades till livet först sedan han flugits till Tyskland.

Efter att han vaknat ur koman drog han själv ner byxorna på FSB. Den 21 december släppte han en film där han ringde upp en av medlemmarna i mordkommandot och presenterade sig som hög funktionär i säkerhetstjänsten. Hur kunde de misslyckas med att döda Navalnyj, undrade han.

Mannen från mordkommandot berättade att de förgiftat Navalnyjs kalsonger men att det tilltänkta offret fick vård för snabbt. Om bara flygresan hade varat lite längre...

Återvände

Aleksej Navalnyj stannade inte i Tyskland, han underkastade sig inte. Den 17 januari återvände han istället till Ryssland och greps omedelbart.

Samtidigt publicerade han en Youtube-film om Vladimir Putins överdådiga privatpalats som setts över 100 miljoner gånger.

Mordförsöket på Navalnyj, hans uppståndelse och återkomst till Ryssland har drivit fram de största gatuprotester som ägt rum på nästan tio år. Myndigheterna har svarat med allt grövre våld.

Rättegången mot Navalnyj i tisdags var naturligtvis ingen riktig rättegång. Precis som de "val" som genomförs i Ryssland kan det snarare beskrivas som en form av teater.

Kanske mörda honom

Men straffet är verkligt och myndigheterna kommer sannolikt att försöka stuva undan honom så att ryssarna och världen ska glömma. Kanske för att mörda honom i det tysta.

Västvärlden har protesterat men än så länge legat lågt. Det är en taktik som aldrig har fungerat förut.

Det är en skam att vi inte inför kännbara ekonomiska sanktioner som att stänga ner gasprojektet Nordstream och säga upp alla affärsförbindelser med ryska Rosatom.

Blå kalsonger

EU bör även införa individuella sanktioner mot alla de tjänstemän och politiker som deltagit i mordförsöket och rättsövergreppet mot Navalnyj. Vi bör frysa deras tillgångar, utförda reseförbud och efterlysa dem internationellt.

Aleksej Navalnyj och hans blå kalsonger har gjort Vladimir Putin löjlig. Europa bör visa vems sida vi står på.

Demokraternas - eller mördarnas.

***
Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 med du kan ställa dina frågor redan nu

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.