Turkiet visar hur pinsam vår Nato-process kan bli

Konstig stämning under Stoltenbergs besök

På många Nato-anhängare lät det som att det bara var lite grus i skorna. Att länder som Turkiet, Ungern och det allt mer auktoritära Polen är medlemmar behöver inte vara en stor sak.

Så fel de hade. Nu är risken att vår politik börjar styras av just Turkiet. I dag är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på besök i Sverige. Han spenderar dagen på Harpsund med regeringen.

Jag minns när Socialdemokraterna vann valet 2014 och deklarerade en historisk ”feministisk utrikespolitik”. Nu när hela Norden har kvinnliga ledare, verkar den politiken föra oss rätt in i Nato.
Feministiskt? Hittills har processen framför allt varit pinsam.

Ingen ska bestämma över vår utrikespolitik, framför allt inte en diktator som Putin. Därför ska vi med i Nato, var logiken.

Var står Sverige?

Men var står egentligen Sveriges regering när det gäller att styras av Turkiets Erdogan?
Nu vill Magdalena Andersson reda ut oklarheter med Erdogan. Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato, menar att ”Turkiet är en viktig Natomedlem”.

I helgen deklarerade han även att ”Turkiets oro gentemot Sverige och Finland är legitim, det handlar om terrorism och vapenexport”.

Vi börjar med frågan om terrorism. Det handlar förstås om kurderna i Sverige och att den svenska regeringen klarat ett par omgångar i riksdagen tack vare en svensk-kurdisk riksdagsledamot. Hennes motkrav var att Sverige ska stötta en grupp som Turkiet menar är terrorister.

Stoltenberg förstår alla

Samtidigt som Stoltenberg förstår Turkiet, menar han att ”Sveriges sak är vår”. Det är som en diplomatisk dans på en slak lina, men vad är poängen?

Turkiet knorrar även över vapenexporten. Men i sak finns det egentligen inget att knorra över. Vi har i dag inget vapenembargo mot landet. Däremot blev det lite svettigt för många av de EU-länder som försåg Turkiet med vapen. Vapen som användes för att invadera norra Syrien 2019. Målet var att slå ut kurdiska styrkor som stred mot IS.

Nu kan frågan om vapenexport flyttas från ISP, Inspektionen för strategiska produkter, till regeringens bord. I alla fall om frågan har en viktig principiell betydelse, som i fallet med Turkiet.

Ingen stolt historia

Annars är Sveriges vapenexport inte direkt något stolt moraliskt ställningstagande. Mycket som vi skickat ut har hamnat i händerna på krigförande länder. Och vi har knappast hamnat på rätt sida konflikten.

Idag kommer Stoltenberg ut för att prata med Magdalena Andersson på Harpsund. Var den här processen landar vet vi fortfarande inte, men oavsett så har det inte varit särskilt smickrande för Sverige.

Följ ämnen
Nato

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.