Slumvärdar får inte härja på landsbygden

Skamlöst utnyttjande av utsatta människor

Ställdalen utanför Ljusnarsberg.

Det är egentligen inget speciellt med det lilla samhället Blötberget i södra Dalarna. Gruvan är nedlagd sedan 1979. Invånarna pendlar till arbeten i Ludvika eller Grängesberg. Det mesta är som på så många andra platser på den svenska landsbygden.

Ändå har Blötberget ofta förekommit i rubriker den senaste tiden, och anledningen är enkel. Här härjar landets värsta hyresvärd. Det är i alla fall vad tidningen Hem och Hyra kommit fram till.

Skildringarna från Blötberget och från de hus företagen Blötbergets fastigheter och Hilldex äger i grannkommunen Ljusnarsberg handlar om värme som inte fungerar, varmvatten som inte finns och om trappuppgångar där det inte finns något ljus. Putsen på fasaderna i Blötberget faller ner och trasiga fönster repareras inte.

Till det kommer otryggheten. Förfallet lockar inte precis till sig de skötsammaste grannarna.

Minister på besök

Om bilderna kom från någon annan del av världen skulle vi inte tveka att prata om slum.

Ingenting av det här är några nyheter. Husen i Blötberget har funnits på myndigheternas radar länge. Kommunen har utfärdat vite om inte bristerna åtgärdas. Räddningstjänsten har dömt ut husen och förbjudit värden att hyra ut lägenheterna.

Civilminister Lena Micko har till och med varit på besök.

Ändå kan verksamheten fortsätta. Sveriges sämsta värd går nämligen inte att få tag på.

Mannen bakom bolagen bor i Västsverige. Husen är numer skrivna på hans sambo. Henne har polisen i Alingsås gång på gång försökt nå för att meddela beslutet om att husen måste stängas. Det har misslyckats.

Polisen har tröttnat

Chefen för polisen i Alingsås, Johan Lundberg, är förbannad. Till SVT säger han att det inte kan vara lagstiftarens mening att människor ska tvingas bo i misär.

Så måste det förstås vara.

Det kan inte heller vara meningen att samvetslösa hyresvärdar, slumlords, ska dra nytta av utsatta människor och tjäna pengar på utslagningen från bostadsmarknaden. Och det kan inte vara meningen att landsbygden ska bli en avstjälpningsplats för människor som resten av samhället vill bli av med.

Att det kan fortsätta är inget annat än flathet.

Om inte kommunens vite eller räddningstjänstens beslut om stängning räcker måste det finnas andra tvångsmedel för att stoppa oseriösa värdar som företagen Blötbergets fastigheter och Hilldex. Och om en fastighetsägare håller sig undan hyresgäster, myndigheter och media borde det vara skäl nog att tvångsförvalta husen.

Det skulle inte skapa en bostadsmarknad som fungerar, men det skulle i alla fall vara en start.