Ligger Ungern längre i Europa?

Frys pengarna till Ungern och be Viktor Orbán återkomma när han lugnat ner sig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

"Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts över kontinenten. Bakom den ligger huvudstäderna i Central- och Östeuropas gamla stater." sa Winston Churchill i mars 1946.

Det kalla kriget hade nyss börjat och bilden av "järnridån" etsade sig fast. När Berlinmuren föll drogs ridån upp och människor kunde som i forna tider resa, träffas och drömma om ett annat Europa. Budapest, Ungerns kosmopolitiska huvudstad, blev en naturlig utgångspunkt.

Orbán var liberal

En av de som tidigt drömde var Viktor Orbán, liberal studentpolitiker och grundare av mittenpartiet Fidesz. Orbán krävde fria val i ett fritt Ungern utan sovjetiska trupper. Året var 1989.

Tre decennier senare är Viktor Orbán själv premiärminister. I tio år har han arbetat stenhårt för att bygga en ny järnridå mot Europa, en barriär av korruption och vad han själv kallar illiberal demokrati.

Han leder ett samhälle som på många sätt blivit allt mer likt det kommunistiska. Fidesz styr inte bara regering och förvaltning utan även media, domstolar, stora delar av näringslivet och det civila samhället.
I veckan utspelade sig ännu en episod som visar hur bisarrt det är med en halvdiktatur i Europas hjärta.

Ett krav för EU:s räddningspaket, där Ungern är stor mottagare, är att EU-kommissionen ska göra en kontroll av det demokratiska hälsoläget i medlemsstaterna.

Svag reaktion från Bryssel

Viktor Orbán har svarat med att kräva att EU-kommissionären Vera Jourova avgår med hänvisning till att hon kritiserat Ungerns "demokrati" i en intervju i Der Spiegel. Bryssel muttrade lite som reaktion.

Avgångskravet är sannolikt mest en skrämseltaktik för att mildra kritiken mot Ungern.

Men EU-kommissionen har faktiskt för första gången verktyg i sin hand att sätta hårt mot hårt. Ställ in alla betalningar till Ungern och be Viktor Orbán återkomma när han lugnat ner sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.