”Elnätsavgift” är ett annat ord för ocker

Nu är det dags att förstatliga elnäten

Hög spänning för hushållen när elräkningarna kommer

I dagarna har svenska folket betalat några av sina högsta elräkningar någonsin. Trots att elanvändningen har minskat rejält under hösten och vintern.

Samtidigt kom nyheten att de så kallade spotpriserna i Sverige, de som elbolagen köper el för, är de lägsta i hela EU.

Dessutom har Ebba Busch som bekant skjutit upp taket för elproducenternas övervinster till i mars. Så räkna med att just dina pengar går rakt ner i fickan på någon lokal eldirektör som gjort absolut ingenting för att förtjäna dem.

Regeringens politik verkar dessutom vara att lämpa över nästan alla kostnadsökningar efter Rysslands krig mot Ukraina på hushållen. Det är en märklig inställning. Precis som pandemin var en chock för hela samhället så är Putins krig det.

Vanliga svenska hushåll har ingen möjlighet att göra något åt högre priser på el, mat och diesel och precis som under pandemin behöver staten gripa in betydligt mer än hittills. Annars kommer många hushåll att gå under.

En av de mest stötande kostnaderna är de skenande elnätsavgifterna. På vilket sätt blir ett elnät som byggts för åratal sedan dyrare av kriget i Ukraina? Vad motiverar dessa ständigt ökande avgifter?

Svaret är: direktörernas girighet.

Elnätsbolagen är i en monopolställning mot konsumenterna. Du kan inte byta elnät, det sitter bokstavligen fast i din lägenhet eller ditt hus.

Dessutom är dessa privata monopol vinstdrivande vilket gör att bolagen ständigt försöker höja priserna så mycket de någonsin kan. Utan att du som konsument kan göra något.

Resultatet är ockeravgifter. Bolagen utnyttjar just nu din beroendeställning för att ta mer av dina pengar. Detta trots att näten används mindre eftersom elförbrukningen minskat.

Hur kan detta vara lagligt, frågar du kanske?

Det beror på att elnäten på pappret är reglerade. Elmarknadsinspektionen ska se till att ökningarna blir skäliga. Men i praktiken fungerar det inte eftersom bolagen har råd med skickliga jurister som överklagar alla försök från myndigheterna att begränsa deras övervinster.

Det självklara lösningen vore naturligtvis att inte tillåta privata monopol överhuvudtaget. Elnäten bör i sin helhet vara statliga och icke vinstdrivande. Sedan kan de vara öppna för de elproducenter som vill konkurrera så att konsumenterna själva kan välja leverantör.

Bättre konkurrens skulle leda till mer innovationer och ny teknik. Ett gemensamt öppet elnät skulle alltså kunna bli en drivkraft för utveckling.

Sanningen är ju att elnäten ligger där de ligger, ofta en gång betalade av skattebetalarna. De går ingenstans och kostar minimalt i underhåll. Sedan har de köpts och sålts i ett slags pyramidspel där vinster tas ut och konsumenterna får betala ständigt högre avgifter.

För stamnätet är det annorlunda. Det är statligt och drivs av Svenska kraftnät. Om man vill förstatliga hela eldistributionen skulle det kunna fungera på ungefär samma sätt.

Men, tänker du, kan man bara förstatliga ett elnät sådär?

Ett intressant exempel finns i Berlin. Där privatiserades elnätet på 90-talet och svenska Vattenfall tog över. Även där var elnätet ett monopol och Vattenfall fick på ett bräde två och en halv miljoner kunder att göra vinst på.

Licensen gällde från början i 20 år och gick ut 2014. Politikerna ville sedan bli av med Vattenfall men bolaget svarade med att överklaga. Först 2020 tvingades Vattenfall slutligen ge sig och Berlin kunde åter ta över sitt elnät.

Liknande trender finns i fler av Europas länder, där 90-talets privatiseringsvåg har vänts i sin motsats just eftersom det blivit både dyrt och dåligt för konsumenterna.

Motsvarande tidsbegränsade licenser som i Berlin skulle kanske kunna vara en lösning även i Sverige. Eller så kan man beskatta bolagen på ett sätt som gör det meningslöst att ta ut övervinster. En statlig utredning skulle sannolikt kunna ta fram ytterligare förslag.

Men inriktningen på politiken borde vara glasklar. Vi måste sluta med det självskadebeteende som den svenska så kallade ”elmarknaden” är ett exempel på.

Om du inte tror mig kan du titta på din senaste elräkning och fråga dig vilka förbättringar, bättre service eller utveckling av ditt elnät just din elnätsavgift har gått till.

Som konsument har du allt att vinna. Det enda som skulle försvinna är bolagens rätt att ta ut ockerpriser. Så vad väntar vi på?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln