Ledare

Varma bostäder kan vara slutet för äldre

Fler värmeböljor väntar

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är svårt att tänka på värmeböljor i den här kylan. Men för Curt Perssons anhöriga är minnet starkt. De är övertygade om att han dog som resultat av den höga temperaturen i hemmet, säger dem till Sveriges Radio. Äldreboenden i hela landet larmar om samma sak. De har svårt att hålla nere temperaturen under sommarens varmaste månader.

I en ny kartläggning gjord av Ekot visar det sig att det görs för lite för att hålla landets äldreboenden svala. När Curts Perssons dotter satte termometern i skuggan visade den över 45 grader. Hon trodde att något skulle göras. Men i samband med värmeböljan 2018 dog Curt Persson.

Just våren och sommaren 2018 var en av de varmaste i modern tid i Skandinavien. Det larmades om rekordtemperaturer och vi fick tropiska nätter. Samtidigt visar flera studier sambandet mellan värme och befolkningens hälsa. Där kan man se att mortalitet och värme hör ihop, och att vissa grupper löper större risker av den extrema värmen. Både när det gäller sjukhusinläggningar och dödsfall.

Om Curt Persson dog på grund av värmeböljan sommaren 2018 var han inte ensam. Folkhälsomyndigheten observerade fler dödsfall i samband med värmen, närmare 700 fler än normalt. Men varför blir konsekvenserna så stora av de här temperaturerna i Sverige? En delförklaring är att våra hem inte är anpassade för värmen vi upplevde 2018.

I dag är det få bostadsbolag som anpassar sig till det förändrade klimatet. När det gäller insatserna på äldreboenden är det även där eftersatt.

"Det var så varmt att svetten lackade om en när man kom in i hans lägenhet. Det var som att gå in i en bastu. Det är hemskt. Ingen ska behöva dö så, ingen", säger Lotta Johannesson, dotter till Curt Persson till Sveriges Radio.

Nej, ingen ska behöva dö av att lägenheten har blivit som en bastu. Men för de på äldreboenden är det inte så enkelt som att bara flytta. Problemet finns i hela Sverige.

Till Ekot är det många chefer på äldreboenden, från olika delar av landet, som beskriver problemet. ”Alla vet att äldre människor har svårt att hantera värmeböljor och kan dö av det, men ingen tar frågan på allvar och gör något åt det”, menar en av cheferna.

Under Curt Perssons sista dagar sattes en portabel AC in. Äldreboendet drivs av Vardaga, och regionchefen Ida Ek berättar att fönsterglasen byts ut så att de har solskydd. "Generellt så har alla anhöriga fått information om vikten av att ha fläkt eller air-condition, att man själv måste ansvara för det när det gäller lägenheten", säger Ida Ek till SR.

Det spås bli fler värmeböljor i världen och Sverige. Då kan ansvaret varken läggas på de anhöriga eller de äldre.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hur vet vi att Attendo inte ljuger nästa gång?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

Vardaga (tidigare Carema)

Meteorologisk värmebölja

Klimatförändringar

Bostad och klimat