Smutsigt kol får inte ersätta ryska gasen

”Kommer bränna allt vi kan för att hålla vårt folk varma”

Kolkraftverk i Tyskland.

Inför en solig midsommarhelg känns kalla vintrar längre bort än någonsin. Men i Europa rynkar politikerna redan sina pannor över de kommande temperaturerna.

Orsaken är den plötsliga bristen på rysk gas – det kommer bli tufft och dyrt att värma upp husen i vinter. I Sverige är vi inte beroende av rysk gas, men problemen i resten av Europa drar upp även våra elpriser.

Desperata politiker

Den ryska leverantören Gazprom har minskat EU:s gastillförsel ordentligt och krävt betalning i rubel. I Tyskland har leveranserna minskat med 40 procent, i Österrike 50 procent, Italien 35 procent.

Det ser likadant ut i hela EU. Regeringarna är desperata.

– Om gasen stängs av i vinter, kommer vi bränna allt vi kan för att hålla vårt folk varma och skapa elektricitet, sa Vaclav Bartuška, energisäkerhetsambassadör vid Tjeckiens utrikesdepartement.

Tillbaka till kolkraften

Sedan krigets början har det varit uppenbart att Europa måste avsluta sitt beroende av rysk energi. Men det som hade kunnat bli en knuff i riktningen mot hållbar och förnybar energiproduktion, riskerar nu att bli ett kliv bakåt.

När gasen tar slut vänder sig Europas regeringar till kolkraften.

Kolförbränningen värmer upp vatten vars ånga driver ångturbiner, som driver generatorer och därmed skapar elektricitet. Men förbränningen är skadlig för klimatet och måste fasas ut om vi ska nå målen i Parisavtalet och stoppa den globala uppvärmningen.

Kolkraft stod 2020 för nästan en tredjedel av världens koldioxidutsläpp relaterade till energiproduktion. Förbränningen släpper ut över 12 gigaton koldioxid varje år.

Blir en kall vinter

Att gå tillbaka till de smutsiga energislagen är dumt av flera anledningar. I ett försök att hantera en pågående säkerhetskris förvärrar vi en annan – den globala uppvärmningen. Dessutom importerar EU kol från Ryssland, tidigare för runt 8 miljoner euro per år. Nu förbereder EU åtminstone ett importstopp som träder i kraft i mitten av augusti.

Vanliga människor drabbas redan av de höga Putinpriserna och inflationen. Nu behöver de förbereda sig på att frysa i vinter.

Det hjälper inte att vara efterklok, men någon måste säga det. Hade Europa ställt om till förnybara energikällor som sol- och vindkraft tidigare hade vi inte behövt ägna midsommarhelgen åt att tänka på sockor och yllefiltar.

Följ ämnen i artikeln