Tack Löfven, nu inför vi jämställda föräldradagar

Familjeveckan visar vägen för föräldraförsäkringen

Den kanske viktigaste åtgärden för jämställdhet är en individualiserad föräldraförsäkring.

Det finns mycket att säga mycket om den här sommarens politiska kaos. Men mitt i allt tumult presenterades en nyhet som sedan dess hamnat i skymundan. Det handlar om familjeveckan som Stefan Löfven och Kommunals ordförande Tobias Baudin lanserade som skarpt förslag.

Reformen har varit på gång länge. Redan i förra valrörelsen talade Socialdemokraterna varmt om dess positiva effekter. Det skulle ge mer tid med familjen och underlätta livspusslet .

Och visst tackar de flesta inte nej till mer betald ledighet. Men frågan har ändå lyfts om detta verkligen är vad stressade barnfamiljer behöver. Om det inte bara blir ytterligare dagar som brinner inne vid sidan av alla de föräldradagar som aldrig hinner tas ut.

Satsa på föräldraförsäkringen

Att många svenskar inte skulle märka av reformen är heller inte oviktigt. Visst är småbarnsföräldrar en stor väljargrupp, men de flesta svenskar är trots allt inte målgruppen här.

Vore det inte – kan man hävda – bättre att utöka semesterrätten, något som skulle komma fler till del? Eller göra föräldraförsäkringen, som ändå når den här målgruppen, mer jämlik – och mer jämställd?

En individualiserad föräldraförsäkring kan vara den enskild viktigaste vägen till mer höjda löner för kvinnor och ett mer jämställt samhälle.

När Stefan Löfven presenterade förslaget om familjeveckan fanns det en intressant inpass till föräldraförsäkringen. Familjeveckan som i dess konstruktion är nämligen helt individuell, beräknad per förälder, inte per barn.

Redan 2015 tog Socialdemokraterna ett kongressbeslut om målet att föräldradagarna ska individualiseras. Men än så länge har den här fortsatt kontroversiella ståndpunkten inte förverkligats.

I dag finns bara en socialförsäkring i dag som inte är individuell, och det är just föräldraförsäkringen. När vi vet att det ojämställda uttaget bara fortsätter när dagarna är valbara, borde steget inte vara så långt.

S-politik har gjort skillnad

Det enda som gjort att vi inte har samma slagsida som tidigare i uppdelningen av föräldradagarna mellan föräldrarna, är att S-regeringar infört vikta månader. I dag när tre månader är så kallade pappamånader, tar männen ut tre av tio dagar.

Ett enormt framsteg sedan 1994 då endast 10 procent av pappor var hemma med sina barn.

Det finns få andra sätt att göra samhället mer jämställt än att individualisera föräldraförsäkringen, det vet vi och det visar all forskning. När ansvaret för barn fördelas mer jämnt inom familjer kommer flera andra förbättringar på köpet. Kvinnors välmående ökar och männen blir mer delaktiga i sina barns liv. Dessutom ökar sannolikheten för att även vård av barn delas jämnt i sådana familjer.

Men det handlar om mer än så. En individualiserad föräldraförsäkring kan vara den enskild viktigaste vägen till mer höjda löner för kvinnor och ett mer jämställt samhälle.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.