Även Sverige har en opiatepidemi

Kraftig ökning av förskrivning av smärtstillande

De smärtstillande tabletterna OxyContin är en starkt bidragande orsak till opiatepidemin i både USA och Sverige.

I mitten av juli meddelade konstmuseet Louvren i Paris att det har tagit bort familjen Sacklers namn från sina väggar. Den filantropiska miljardärsfamiljen har gett stora donationer till prestigefulla museer runt om i världen, men under våren har ett efter ett – Tate Modern, Guggenheim, National Portrait Gallery och Metropolitan Museum of Art – avböjt att ta emot ytterligare pengar från dem.

Orsaken är den globala opiatepidemin som årligen tar tiotusentals liv.

Medlemmar i familjen Sackler äger läkemedelstillverkaren Purdue Pharma, som bland annat tillverkat den smärtlindrande opiaten OxyContin, som bidragit starkt till den drogepidemi som vuxit de två senaste decennierna i framför allt USA. Där beräknas de snabbt beroendeframkallande opiatdrogerna ta fler liv varje år än vad trafikolyckor och dödsskjutningar gör tillsammans.

Fotograf leder protestgrupp

Den amerikanska fotografen och "överlevaren efter ett långvarigt opiatmissbruk", som hon själv beskriver sig, Nan Goldin, har startat aktivistgruppen P.A.I.N. Gruppens syfte är att genomföra protestaktioner för att uppmärksamma museer, universitet och institutioner som tagit emot donationer från Sackler om familjens stora ansvar för de drygt 400 000 människor som beräknas ha dött till följd av ett missbruk av OxyContin. Louvrens besked för några veckor sedan är protestgruppens senast framgång.
I augusti kommer reportageboken "En amerikansk epidemi" av den svenska journalisten Jonas Cullberg. Han beskriver hur OxyContin lanserades av Purdue Pharma med aggressiv marknadsföring och köpta läkare som strösslade sina patienter med recept på "mirakelmedicinen" mot smärta. När utskrivningen sedan reglerades gick många missbrukare över till heroin eller den syntetiska och potenta opiaten Fentanyl.

Fördubblat antal dödsfall

Utvecklingen ser liknande ut även i Sverige. Enligt en ny OECD-rapport har antalet opioidrelaterade dödsfall mer än fördubblats här mellan 2011 och 2016. I Europa är det bara Estland som har ett större antal narkotikarelaterade dödsfall än Sverige. Detta är en tragedi för hundratusentals svenskar, både missbrukare och deras anhöriga.
Åsikterna om varför Sverige drabbats så hårt är många. En del pekar på att det har blivit svårare att få behandling, andra på att Sveriges kriminalisering av droganvändande är rent destruktivt.

Regeringens nollvision mot narkotikamissbruk känns i sammanhanget lika naiv som tandlös.

Enligt rapporten "Sveriges höga narkotikadödlighet" från Narkotika Politiskt Center, som publicerades i början av juli, hänger den stora ökningen av dödsfall ihop med en ökad förskrivning av metadon, som ofta används för att vänja sig av med heroin och andra droger, samt smärtstillande läkemedel. För att få ned dödsfallen krävs en palett av åtgärder. Minska överförskrivning av narkotiska läkemedel, öka tillgången till behandling och satsningar på förebyggande och skadebegränsande insatser, som sprututbyte.

Regeringens nollvision mot narkotikamissbruk känns i sammanhanget lika naiv som tandlös. Nu handlar det om att hejda en epidemi och rädda liv.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.