En annan värld är fortfarande möjlig

När jag kom till Aftonbladet fanns dammet efter kravallerna vid toppmötet i Göteborg i luften, i alla fall bildligt. Sommaren 2001 var det den globaliseringskritiska rörelsens frågor som diskuterade.

Vi skrev om tobinskatt, spekulationsekonomi och hyperkapitalismen. Björn Elmbrants bok med just den titeln hade publicerats året innan.

2001 kom dessutom den kanadensiska författaren Naomi Kleins bok No Logo på svenska. Äntligen skrev jag på ledarsidan.

På 600 sidor klädde Klein av de globala företag som befriat sitt varumärke från all praktisk hantering av de varor de sålde. Ett grundskott mot en kapitalism som förlorat både markkontakten och anständighet.

Klein fanns överallt, också på Aftonbladets kultursidor.

Befogade frågor

Idag vet vi att frågorna till den ultraliberala tidsandan var befogade.

Spekulerande banker har fört världen till randen av kollaps. I Sverige innebar finanskrisen 2007 och 2008 att hundra tusen människor förlorade jobbet.

Den globala ojämlikheten ökar. Enligt hjälporganisationen Oxfam äger i dag åtta personer - de skulle få plats i en minibuss - mer än den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Kriget mot terrorn gjorde inte världen säkrare, utan har släppt lös motsättningar, flyktingvågor och terror.

Demokratin hotas

Och som en följd av allt detta ser vi hur demokratin hotas inifrån. Den gångna veckan har Anders Linberg berättat om dagens auktoritära stämningar i Centraleuropa. Europa brottas med brexit och världen drog nyss en suck av lättnad när Marine Le Pen inte blev fransk president.

Allt är som ett negativ av de visioner som fanns kring millennieskiftet.

Mitt i eländet framstå valet av Donald Trump till världens mäktigaste ämbete kanske ändå som det mest skrämmande. Hur kunde amerikanerna välja en så uppenbart galen person och en regering som representerar allt som håller på att förgöra civilisationen?

Ökade klyftor, inskränkthet och miljöförstöring - Trump är som sinnebilden av allt.

Nej är inte nog

Sedan millennieskiftet har ytterligare två böcker av Naomi Klein givits ut på svenska, och kanske är det ett tecken i tiden att hon just nu är tillbaka med en ny bok, Nej är inte nog, där hon inte bara försöker förklara Trump utan dessutom skisserar på en strategi för motstånd.

Det räcker inte, säger Klein, att försöka försvara samhället mot sådana som Trump. Det är trots just det samhället som skapat dem. I stället krävs det progressiva svar som faktiskt löser tidens frågor, som växande ojämlikhet, bristande jämställdhet och diskriminering.

Det är uppfodrande. Och om två veckor är det faktiskt toppmöte i Göteborg igen. Och den här gången är det faktiskt rättvisa som står på dagordningen.

LEDARE: No logo äntligen på
svenska

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.