Snart kan ingen ta hand om våra äldre
Vi behöver anställa 65 000 personer
Arbetskraftsinvandringen till Sverige kommer behöva öka. Rejält. Det visar en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Sverige har en åldrande befolkning. Dessutom har vi lågt barnafödande vilket leder till att en lucka kommer uppstå på arbetsmarknaden. En lucka som måste fyllas igen, framförallt inom välfärden.
340 000 människor som arbetar inom välfärden idag väntas gå i pension inom tio år.
Kan inte rekrytera
Enligt SKR:s rapport kommer gruppen som är 85 år och äldre vara 60 procent större till 2033. Det är bara åtta år bort. Och Sverige kommer inte klara av tillsätta den personal som krävs på egen hand.
– Vi kan inte lösa det ökade vårdbehovet genom att utbilda. Det kommer inte att finnas tillräckligt många att rekrytera, säger Bodil Umegård, chef på sektionen för data och analys på SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning, till DN.
Vi kommer behöva tillsätta 65 000 tjänster bara inom äldreomsorgen. Svaret på gåtan heter då alltså arbetskraftsinvandring.
En ganska okontroversiell lösning egentligen. Vi behöver människor som tar hand om vår åldrande befolkning. Människor flyttar hit och gör jobbet åt oss då vi inte fixar det på egen hand.
Höjt lönegolv
Men. Sedan 2022 har Sverige en regering som inte riktigt gillar idén av någon som helst invandring. Trots att Sverige är i stort behov av det.
Förra året la Tidöregeringen fram ett nytt förslag för arbetskraftsinvandring. Man ville höja lönegolvet för vad som krävs för att få arbetstillstånd i Sverige för den som inte kommer från ett EU-land.
Tidigare krävdes det 80 procent av en svensk medianlön för att få arbetstillstånd i Sverige. Nu vill regeringen att det ska vara 100 procent. Under 2025 kommer en svensk medianlön ligga på 35 600 kronor i månaden.
Och här kommer den stora knäckfrågan för regeringen.
Inget undantag
En undersköterska har idag en medianlön på 29 000 kronor i månaden. Och med en sådan lön kommer man alltså inte kunna få ett arbetstillstånd i Sverige om man kommer från ett land som inte tillhör EU.
Både fack och näringsliv är kritiska till regeringens planer på att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandring. Men Tidöregeringen har knappast gjort sig känd för att lyssna på experterna.
Frågan om vem som ska ta hand om våra äldre inom en ganska snar framtid tycks inte bli något undantag.