I Kristerssons Sverige får feta barn skylla sig själva

Förakt mot fakta om socker dödar

Ulf Kristersson lagar mat med hustrun Birgitta Edh som har gjort en gastric sleeve-operation.

Häromveckan berättade Ulf Kristerssons hustru Birgitta Edh i Aftonbladet om sin stora viktnedgång. På ett drygt år har hon lyckats gå ned över 40 kilo och mår bättre än på länge. I intervjun säger hon att hon genomgått en gastric sleeve-operation, som minskar magsäcken.

"Ska man få bli gammal så behöver man ta ansvar för det på ett bra sätt och då gjorde jag det", säger hon.

Birgitta Edh är långt ifrån ensam om de tankarna.

Mer än hälften av Sveriges vuxna befolkning lider av övervikt eller fetma. Fetma är idag klassat som en sjukdom – obesitas – och leder ofta till följdsjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlproblem. Men också till social stigmatisering, psykiska besvär – och i värsta fall för tidig död.

Fetma bland små barn ökar

Under pandemiåren har fetman bland små barn ökat, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden. Röster inom sjukvården har höjts för att riktade insatser behövs.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen gav Livsmedelsverket i uppgift att tillsammans med livsmedelsbranschen undersöka hur salt- och sockerhalten i livsmedel kan sänkas och hur människors matvanor och hälsa kan förbättras.

I veckan presenterade Livsmedelsverket en kunskapsgenomgång av effekterna av olika styrmedel. Bland annat höjda skatter på ohälsosamma livsmedel.

Den typen av punktskatt finns redan i 194 länder. Forskningen visar tydligt att det är ett effektivt sätt att minska konsumtionen av till exempel drycker med tillsatt socker.

”Sockerskatt” ratas

Men från regeringen är intresset för en "sockerskatt" obefintligt.
Istället vill socialminister Jakob Forssmed (KD) att myndigheten ska skapa förutsättningar för att få ned sockerhalten i livsmedel.

Resonemanget är som att lyssna på en repig skiva. Högern har sällan något till övers för statliga styrmedel – förrän de blir motbevisade.

Så var det med rökförbudet som den dåvarande S-regeringen tog initiativ till 2004 och med plastpåseskatten 2020.

Idag vill knappast något parti vrida tillbaka klockan.

I högerns värld läggs ansvaret istället på individen. Men hälften av Sveriges vuxna befolkning och tusentals barn varken kan eller bör alltid göra omfattande magoperationer.

Kristerssons blåbruna regerings fientlighet till fakta och beprövad vetenskap är inte bara dum. Den kan tragiskt nog också bli dödlig för många överviktiga svenskar.

Chatta med Jonna Sima om en eventuell sockerskatt klockan 09:00!

Bör politiken använda styrmedel för vad vi äter och dricker för att främja folkhälsan?

  • Jonna Sima
    19 jan 2023

    Jag får be om ursäkt för chatten! Verkar ha skrivit svaren i fel verktyg. Så kan det bli när saker och ting ändras under ens föräldraledighet (kom tillbaka i måndags). Förlåt för det, jag kommer snart tillbaka med nya tag! Ledsen för att ni inte kunnat läsa mina svar som jag skrivit till alla era inlägg. /Jonna

  • 19 jan 2023

    Skyll inte på socker, det är allt stillasittande som gör ungarna feta framför datorer tv etc.Ut i friska luften och lek.

    PETER RHODÉN
  • 19 jan 2023

    Livsmedelsverkets rekommendationer torde vara förnuftiga. Det finns skäl att samhället rekommenderar men även styr!

    Hellre det än belasta sjukvården

    Jämför plastpåsestyrningen...

    Ulric
  • 19 jan 2023

    Ja, för skatten handlar ju om folkhälsan. Lika mycket som drivmedelsskatten och plastpåseskatten handlar om miljön. Tur att inte alla är så blåögda som dig.

    Mattias
  • 19 jan 2023

    Hej hej! Jag kan inte förstå varför man inte prioriterar ett levnadssätt som kanske bidrar till att vi slipper olika sjukdomar som hör ihop med vår livstil?

    Anna Lena Jönsson