Mejla

Ingvar Persson

Slynglar på Timbro vet inget om riktigt arbete

Högerns påläggskalvar förstår inte utbildning för vuxna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Somliga kallar det en revolution eller ett helt nytt sätt att se på arbetslivet. Själv skulle jag kanske välja lite mindre bokstäver. Men en sak vet jag. Det nya studiestöd som arbetande människor kan söka från och med i lördags kommer att förändra enskilda liv i grunden.

Bildning och lärande gör det. Speciellt när möjligheten att studera öppnar sig i vuxen ålder efter år av erfarenheter av livet och arbetet.

Därför måste jag erkänna att jag blir förbannad när jag hör representanter för det som påstås vara den intellektuella högern beskriva vuxna som studerar som "personer som får betalt för att inte arbeta". Jag tänker på en grammofonskiva som hakat upp sig, även om jag förstår att den bilden kan vara svår att förstå för den som alltid lyssnat på Spotify.

Jag blir också arg när samma personer rakt av jämför villkoren för en vuxen kvinna eller man som vågar sikta på något nytt med den som just lämnat ungdomsskolan. Som om försörjningsansvar inte fanns. Som om vuxenlivet inte innebar ansvar.

Och hur törs för övrigt någon som jobbar på högerns näringslivsfinansierade tankesmedjor prata om att ha betalt för att inte arbeta?

Jag har sett vad Vuxenutbildning kan betyda

Att jag känner så starkt för vuxnas lärande beror kanske på att jag faktiskt sett vad det kan betyda. Under 1990-talet genomfördes en av de största satsningarna på livslångt lärande, det så kallade Kunskapslyftet. Jag fick förmånen att arbeta med det. Först politiskt och sedan praktiskt, som lärare på en folkhögskola.

När jag säger att vuxenutbildning förändrar människors liv beror det alltså på att jag sett det hända. Jag vet att det kan vara en chans att ta sig vidare från ett jobb där man vet att man inte utvecklas. Jag vet att det kan bli impulsen att bryta upp från en relation som inte fungerar. Och jag vet, helt bestämt, att utbildning förändrar människors syn på sig själva.

Någon som vuxenstuderar för att få behörighet att läsa den där högskoleutbildningen hon vet att hon borde läsa. En anställd på ett lager som bestämmer sig för att utbilda sig till ett vårdyrke. Eller en industriarbetare som vill komplettera sina kunskaper för att kunna vara med och utveckla morgondagens produktion.

Allt det där har jag sett. Kanske inte en karriär som man skulle säga betrakta det på en tankesmedja i Stockholm, men definitivt en utveckling i livet. Och dessutom precis vad ett samhälle i ständigt behov av mer kompetens behöver.

Det nya studiestödet är generöst. Men det är begränsat till ett år och för att få söka måste man ha arbetat i minst åtta år. Det kommer varken att få ungdomar att vänta med studier eller bli ett "friår" av allmän ledighet.
Däremot kommer det att öppna nya möjligheter i riktiga människors liv. Men det kommer man aldrig att fatta på högerns tankesmedjor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.