Försöker regionen köpa personalen med vaccin?

Siri, 93 hann aldrig få sprutan

”Skulle vi ha gjort på ett annat sätt?", undrar sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L). Svaret är ja.

”Hur viktigt det än är att vårdpersonal ska få sina sprutor så har de styrande i Stockholm prioriterat dessa framför en annan grupp: multisjuka äldre. Trots att risken för svår sjukdom och död ökar ju längre de får vänta på vaccin.” Så avslutade jag min text i tisdags.

I dag rapporterar Dagens Nyheter om Siri Eriksson, 93. Efter en olycka i förra året fick hon hjälp av hemtjänsten. Siri hann inte få något vaccin, hon dog i torsdags.

Region Stockholm har valt att ge de första sprutorna till personal. Det har varit allt ifrån chefer till extrajobbande studenter. ”Vi har prioriterat en grupp som varit viktig för oss, och det är sjukvårdspersonalen som räddar liv under covid-19.

”Skulle vi ha gjort på ett annat sätt?". Så svarade sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) på kritiken i SVT.

Ja, ni skulle ha gjort på ett annat sätt. Folkhälsomyndigheten var tydlig med att sjukvårdspersonal kunde prioriteras upp på villkoret att äldre som löper störst risk att dö vaccineras parallellt.

Men i Stockholm finns den lägsta andelen vaccinerade äldre i landet, och de flesta som fått vaccinet är i dag 18-69 år. Enligt regionledningen är det ett ”strategiskt och medvetet beslut” för att klara akutsjukvården.

Fanny Nilsson, läkare i Stockholm skriver på Twitter: ”Jag har en oroande känsla att det också handlar om att regionerna vill tacka sina anställda för deras hårda slit, att de är rädda för uppsägningar och mer ilska mot de styrande. Men det är helt fel incitament att vilja vara en god arbetsgivare när det handlar om liv och död”.

Jag förstår att högerledningen är oroade för att sjukvårdspersonalen väljer att sluta eller rösta bort dem i nästa val. Men efter år av nedskärningar och bantade budgetar så kommer en spruta till personalen knappast rädda dagen.