Stäng liftarna och håll skolor öppna

Medelklassen kan åka skidor ett annat år

Elevernas utbildning måste vara viktigare än medelklassens skidåkning.

Coronapandemin är långt ifrån över. En tredje våg är att vänta och Folkhälsomyndigheten oroas över de mutationer som sprids i landet.

– De två senaste veckorna har smittspridningen ökat med 57 procent vilket oroar mig mycket, säger Björn Erikson, från Region Stockholm.

Rapporter från skidorterna visar att turister tar med sig smittan. I Åre har hela 40 av de tillresta testats positiva berättar Aftonbladet.

Allt måste göras för att hålla smittspridningen nere nu, om detta verkar alla överens. Ändå är det inte skidliftar som ska stängas, det är skolorna som ska gå över till distansundervisning.

Det heliga sportlovet

I alla fall om man lyssnar på region Stockholm. På en pressträff igår berättade Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm att gymnasie- och högstadieskolor ska övergå till distansundervisning veckan efter sportlovet. Samma beslut har tagits i Västragötalandsregionen.

Så i stället för att rubba på den för medelklassen så heliga vanan att åka skidor på sportlovet låter man landets elever betala priset.

Det finns en anledning till att skollovet är regionalt uppdelat mellan fyra veckor under februari och mars. För att inte hela Sverige ska åka till fjällen samtidigt.

Det borde vara busenkelt. Smittspridningen ska hållas nere och elevernas rätt till utbildning ska prioriteras

Och i smittskyddssynpunkt är det ju tur att den ordningen finns. Men det är anmärkningsvärt att man inte ser vad som egentligen hade behövt göras här.

Vill vi minska smittspridningen är det helt orimligt att låta skidorterna ha öppet.

Nooshi Dadgostar gick igår ut och lyfte frågan om att stänga skidorterna. Och det är en högst rimlig begäran.

För någonting är väldigt skevt när det som är tänkt som ett lov för svenska elever drabbar just den här gruppen. Alla restriktioner som gör att barn och ungdomar halkar efter i skolan, är per definition dåligt. Det vet vi.

Elever halkar efter

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, påtalar det som borde vara i fokus nu snarare än medelkassens önskan att fira sportlov. Eleverna som också på lång sikt drabbas när skolan inte kan hållas öppen:

– I den här situationen finns stor risk att de elever som har tuffare förutsättningar kommer halka efter ännu mer, de har större behov av lärarna i klassrummet.

Det borde vara busenkelt. Smittspridningen ska hållas nere och elevernas rätt till utbildning ska prioriteras. Skidåkning kan väl aldrig vara lika viktigt.

Det handlar också om att vara konsekvent. En nedstängning här kan likställas med alkoholförbudet som försvårat för krögarna eller kulturbranschen som fått stå tillbaka för pandemins skull.

Om den eftergiften varit given för regeringen, varför gäller inte detsamma för stuguthyrare och liftägare i fjällen?

Eller för svensk medelklass för den delen som kan vänta med att åka skidor ett annat år?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.